«El cos de Salvador Dalí es troba en perfecte estat». Aquestes van ser les declaracions que va fer ahir l'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, després que els paletes aconseguissin dur a terme l'exhumació del pintor. Al cap d'unes hores de treballs, on només van quedar els forenses, Felip va explicar al voltant de les dotze de la nit que veure el cadàver de Dalí «és com fer un viatge al passat» i que li havia recordat «el seu enterrament». En ser preguntada per si es traslladaria el cos a un altre lloc, l'alcaldessa va remarcar que el «cadàver es queda aquí». La comitiva judicial va sortir del Museu a quarts d'una de la matinada, quan es va donar per acabada l'extracció de l'ADN.

L'operació per exhumar el cos de Salvador Dalí i extreure mostres biològiques per obtenir l'ADN ha durat quatre hores i mitja. La comitiva judicial ha arribat cap a un quart de nou del vespre i ha marxat a tres quarts d'una de la matinada. El procés ha consistit en instal·lar un sistema de bastides i politges per aixecar la llosa d'una tona i mitja. Després, han accedit a la cripta i al taüt segellat amb zenc on descansava el pintor.

A les 22.20 han obert el taüt i han començat a treballar amb les restes mortals, després de comprovar que està "ben conservat". Aquesta feina ha acabat a les 23.40. L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha explicat que els forenses han recollit una dent i un os llarg per donar compliment a l'exhort dictat pel Jutjat de primera instància 11 de Madrid. Necessiten l'ADN de Dalí per determinar si és el pare biològic de la figuerenca Pilar Abel. Felip també ha detallat que la Fundació vol que les restes extretes tornin altra vegada a Figueres per reconstituir el cadàver del geni surrealista un cop acabi el procés.

De fet, si Dalí hagués estat present durant la jornada d'ahir potser s'hauria divertit prou. Una situació tan surrealista com la que va viure la ciutat de Figueres només podia venir derivada de l'exhumació del seu principal geni, el qual, després de 27 anys, l'havien de treure de la tomba per poder-li extreure mostres d'ADN i determinar si realment té un vincle de paternitat amb Pilar Abel.

Des de primera hora del matí Figueres es despertava amb una barreja de tensió i nervis. El Teatre-Museu Dalí havia pogut obrir les seves portes amb normalitat, però tant els mitjans de comunicació com la presència policial a la pujada del Castell deixaven en evidència que en unes hores la llosa d'1,5 tones seria aixecada per poder obrir la cripta on es troba enterrat el pintor.

Fins a les vuit del vespre, moment en el qual va aparèixer la comitiva judicial, formada per tres forenses (entre ells la directora de l'Institut de Medicina Legal de Girona) i un tècnic d'auxili, qualsevol moviment a les portes del museu generava una gran expectació. Corredisses amunt i avall dels mitjans de comunicació, i una certa perplexitat per part dels turistes que es trobaven al lloc dels fets i no sabien de què anava la cosa. En el cas dels ciutadans alt-empordanesos, l'exhumació havia estat en boca de tots durant les setmanes prèvies.

L'exhumació va estar embolcallada per un accentuat secretisme, sobretot pel que fa a la possibilitat que es poguessin filtrar imatges de l'extracció del cos. Per tal d'evitar aqueta possibilitat, al voltant de les set de la tarda va aparèixer una furgoneta amb la carpa promesa, per no permetre filtracions aèries a través de la cúpula. Més o menys a la mateixa franja temporal va arribar un segon vehicle carregat de bastides i politges per tal de poder aixecar la làpida del pintor surrealista.

Durant la mediàtica entrada de la comitiva també hi van estar presents els responsables de la Fundació Gala-Salvador Dalí, Montse Aguer Joan, Manuel Sevillano i Lluís Peñuelas, així com l'alcaldessa, Marta Felip. També va fer acte de presència la lletrada de l'administració de Justícia i la fiscal del Jutjat de primera instància i instrucció 8 de Figueres, que executa l'exhort dictat pel Jutjat de primera instància 11 de Madrid.

Uns bigotis exquisits

Narcís Bardalet, el forense que va embalsamar Dalí. Foto: Marc Martí.

Una de les peces clau per dur a terme una operació com aquesta no podia ser altra que el forense que va embalsamar Salvador Dalí, Narcís Bardalet. Tal com va explicar a l'ACN, «el fet que Dalí estigui embalsamat és una moneda de dues cares, ja que d'una banda permet conservar en més bon estat el cos i trobar més fàcilment mostres d'ossos i dents però, de l'altra, el formol pot danyar l'estructura cel·lular i pot fer que treure ADN costi una mica més». El forense va reconèixer que era un dia complicat per a ell i que era possible que quan veiés el cos, «se'm fereixin els sentiments». Bardalet va voler recordar també alguns dels moments que va viure el dia que va embalsamar el geni. «Vam tenir especial cura amb els bigotis», va explicar. De fet, va detallar que van fer servir una «pasta hongaresa» especial per donar-li l'aspecte que li agradava a Dalí. «Vam fer que els bigotis marquessin les deu i deu, els vam cuidar de forma exquisida», va afegir, emocionat.

«A la ciutat en parlem»

Malgrat que el principal flux de persones que freqüenten la zona del museu sempre solen ser turistes, ahir l'excepcionalitat de la situació va aconseguir trencar amb la tendència. Els fets van atraure els veïns figuerencs que, curiosos, es passejaven pels voltants per si veien alguna cosa. És el cas de la Mariona, resident a Vilafant, que va crear un paral·lelisme amb una situació que ja va viure fa exactament 27 anys. «És un ambient similar al que recordo quan va morir Dalí. Vam venir amb l'escola, jo feia vuitè llavors. Que el desenterrin gairebé tres dècades després no deixa de ser curiós, espero que n'extreguin prou ADN per si torna a passar (bromeja)».

La Mariona assegura que durant les darreres setmanes ha estat «un tema molt recurrent al carrer, que això passi a l'estiu que és quan hi ha més turistes, el que representaria per la ciutat que Abel fos realment la seva filla... a la ciutat en parlem de l'exhumació».