Els bigotis més singulars del món de l'art del segle passat han aparegut de nou durant aquests dies a mitjans de comunicació d'arreu del món. Aquesta polèmica ja fa setmanes que ha començat, però el fet que ha causat més repercussió internacional va ser l'exhumació del pintor, que va tenir lloc entre dijous a la nit i divendres a la matinada al Museu Dalí de Figueres.

El canal català de notícies 324 va encetar el dia cobrint en directe la roda de premsa sobre l'esdeveniment. Lluís Peñuelas, secretari de la Fundació Gala - Salvador Dalí, va ser l'encarregat de donar tots els detalls en quatre llengües diferents per tal d'atendre tots els mitjans nacionals i internacionals que van assistir a la convocatòria. Sobretot durant el matí d'ahir, portals digitals de mitjans d'arreu van intentar trobar un forat per encabir el titular dedicat al succés, tenint en compte la seva exitosa trajectòria mundial.

El portal 324 va indicar que el succés havia estat un dels que havia rebut més visites, més clics. Seguint la mateixa línia, Ràdio Televisió Espanyola (RTVE) va cobrir l'esdeveniment penjant al web un article on apareixien enllaços a altres informacions publicades anteriorment. Per la seva proximitat i íntimes relacions, França també va optar per mencionar l'exhumació als seus mitjans de comunicació. El canal 24h francès, i24News, esmentava el tema però no el posicionava a la portada, sinó a la secció internacional i europea. El diari Le Figaro també es va encarregar de mostrar els fets però tampoc a l'inici de la seva pàgina web, sinó a la secció de Cultura, en el subapartat que tracta temes vinculats amb l'art i les exposicions. Es podien distingir diverses peces que s'havien publicat en altres ocasions, per exemple, un article que exposava altres personalitats que també van estar sotmeses a proves de comprovació genètica, com ara Fischer o Montand.

A Itàlia, Il Corriere della Sera va publicar el tema a la portada, amb el títol «Exhumat el cadàver de Salvador Dalí, el famós bigoti intacte». La Nazione comentava els fets a l'espai del magazine Quotidiano.net. El diari La Reppublica.it, també en format digital, va introduir la notícia de mida reduïda a un lateral de la portada. Amb seu a Berlin, el rotatiu alemany Berliner Zeitung va abordar la qüestió mitjançant un llarg text a la secció cultural. Parlant amb diferents idiomes, els mitjans suïssos no es van quedar enrere. En són mostra BW Breaking News o Blick. Viatjant cap a l'est, Rússia va exposar l'esdeveniment, per exemple, a la portada digital del diari Metro, amb una galeria de les imatges més icòniques de la celebritat. A les Illes Britàniques, The Telegraph va presentar els fets seguint un estil de crònica descriptiva sense deixar d'oferir informació amb rigorositat. La notícia també es podia trobar a The Independent, al T he Times o al The Guardian.

A l'altra banda de l'oceà

El portal canadenc de CTV News va exposar durant unes hores els fets a la portada com una de les històries més «top» del dia. Mitjans americans com The Washington Post va utilitzar un títol que, a tall de repetició, tornava a insistir amb els bigotis de Dalí.

Los Angeles Times, en canvi, va optar per deixar a un costat els famosos bigotis i titular esmentant el «cabell, les ungles i els ossos» que li van prendre com a mostres per fer la prova d'identitat. Pel que fa a Amèrica del Sud, l'argentí Clarín va exhibir el geni amb el títol: «Salvador Dalí: 28 anys després de la seva mort, té intacte el seu famós bigoti».

Ahir el món va tornar a parlar de Dalí, aquell geni «boig» que va aconseguir crear una obra pictòrica única i venerada eternament.