El forense Narcís Bardalet, l'embalsamador del cos de Dalí el 1989, any de la mort de l'artista, assegura que va tenir fa anys a les mans l'historial clínic del pintor i descarta que pugui ser pare. Almenys aquesta és la seva aposta basant-se en fets científics que no ha volgut revelar, segons va explicar en una entrevista a Onda Cero després de l'exhumació.

Malgrat estar sotmès al secret mèdic professional, Bardalet ha explicat que va conèixer «molt bé» l'entorn de Dalí i que fins i tot el va visitar com a metge en vida. En aquell moment va tenir a les mans l'historial clínic de Dalí i la informació que conté el porta a afirmar que la prova de l'ADN servirà per «descartar la paternitat».

Malgrat advertir que és molt respectuós amb les decisions judicials, Bardalet no creu que la jutgessa hagi tingut a les seves mans la història clínica, i dona a entendre que d'haver-la estudiat no hauria encarregat l'exhumació del cadàver.

«La meva aposta és que no hi ha relació de paternitat», afirma el metge figuerenc, sense voler entrar en més detalls, perquè només està autoritzat a fer-ho davant el jutge.

Malgrat l'afirmació clara i contundent, es cura en salut i afegeix que el món de Dalí és sempre sorprenent i imprevisible.

Recorda Bardalet que la Fundació Gala-Dalí ha demanat que es retornin les mostres extretes del cadàver per poder-lo tornar a completar. «Si el jutge autoritza el retorn de les mostres, ens trobarem amb el cas únic al món d'un home que haurà estat enterrat tres vegades», assenyala.

Segons el forense, a partir d'ara poden produir-se tres escenaris: que no es trobi ADN, que s'afirmi la paternitat o bé que es descarti la paternitat.

El metge creu que es trobarà ADN a les mostres extretes durant l'exhumació, concretament a l'arrel dels queixals, malgrat que el formol usat durant l'embasamament pot haver contribuït a eliminar l'ADN. «He sigut forense 38 anys», diu per assenyalar que sap de què parla.

Bardalet, que va estar present durant els treballs d'exhumació la nit de dijous passat a petició de la Fundació Dalí, ha explicat que està jubilat però ha fet aquesta funció professional. No amaga el forense que l'exhumació ha brindat un moment històric per comprovar en quin estat es troba el cos de Dalí, i la sorpresa ha sigut comprovar que està «momificat» i «la musculatura com acartronada».

La màxima «sorpresa i emoció» va arribar en el moment que l'equip de forenses de l'Institut Nacional de Toxicologia va retirar el mocador que cobria la cara de Dalí i va aparèixer el bigoti marcant amb precisió suïssa les 10 i 10 en el rellotge.

Àcid desoxiribonucleic

«Vaig viure el moment històric amb curiositat i vaig poder observar que es reconeixia Salvador Dalí», va declarar Bardalet a l'emissora de ràdio. El forense va mantenir una relació amb Salvador Dalí durant els anys de construcció del Teatre Museu de Figueres i va visitar-lo i va tenir la història clínica del pintor a les seves mans.

Dalí havia parlat molt als anys 1980 sobre l'àcid desoxiribonucleic -conegut com a ADN, que conté les instruccions genètiques dels éssers vius- i ara resulta que és aquest àcid el que ha de decidir sobre la seva paternitat, va fer notar el metge forense.