El cinema espanyol tindrà vint-i-un títols en la 65 edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià, quatre d'ells a competició per la Concha de Oro, i per primera vegada es projectarà una sèrie de televisió completa, Vergüenza, que competirà a la Zabaltegi, i se'n presentarà una altra, La peste.

«Creiem que el cinema serà molt variat tant en formes de producció com en plataformes i formes d'exhibició. Aquest cinema respon al que està passant al món de l'audiovisual», va dir ahir el director del Festival, José Luis Rebordinos, després de presentar les pel·lícules espanyoles que concorren aquest any al Zinemaldia.

Encara que Rebordinos va assegurar que el Festival de Sant Sebastià «no ha pensat» a canviar el reglament perquè les sèries de televisió puguin guanyar la Concha de Oro, sí va precisar que «anem veient pel·lícules que tenen altres característiques» i, si és necessari, «anirem adaptant el reglament».

Va afegir que el Festival de Sant Sebastià «no pot acollir tot el cinema de qualitat que es produeix a Espanya», però «tot el cinema que hi ha -va afirmar- hi és per dret.

Del 22 al 30 de setembre

En total són vint-i-un títols de producció espanyola entre llargs i curtmetratges, dels quals dos es projectaran fora de competició, i per primera vegada es presenten dos capítols d'una sèrie de televisió en el certamen donostiarra, que se celebrarà del 22 al 30 de setembre proper.

De les quatre produccions, o coproduccions, espanyoles que competiran per la Concha, ahir se'n van donar a conèixer tres: El autor, de Martín Cuenca; Handía, de Garaño y Aitor Arregi, que debuten com a parella en la direcció, i Life and Nothing More, d'Antonio Méndez Esparza.

Fora de competició, i per primera vegada en una secció oficial, s'estrenaran els dos primers capítols d'una sèrie de televisió, La peste, dirigida per Alberto Rodríguez, amb Paco León en el repartiment, i es projectaran dues cintes: el debut en la direcció del guionista Sergio G. Sánchez a El secreto de Marrowbone i Morir, segon llargmetratge de Fernando Franco.

Per primera vegada en Zabaltegi-Tabakalera, hi haurà una sèrie de televisió, Vergüenza, de Juan Cabestany i Álvaro Fernández Armero, protagonitzada per Javier Gutiérrez i Malena Alterio.

També en aquesta secció competiran el documental Muchos hijos, un mono y un castillo, òpera primera de l'actor Gustavo Salmerón, i Saura (s), la visió del director Félix Viscarret sobre el director aragonès Carlos Saura, que era ahir en la presentació del festival a la seu de l'Acadèmia madrilenya de Cinema.

La xilena Marialy Rivas, única representació femenina al llistat, competirà a la secció Nous Directors amb Princesita, coproducció argentina, xilena i espanyola.

En aquest mateix apartat hi haurà el documental sobre el fotògraf Alberto García Álix, La línia de la sombra, dirigida per Nicolás Combarro.

Horitzontes Latinos portarà a competició dues coproduccions espanyoles, Una mujer fantástica, del xilè Sebastián Lelio, també participada per Alemanya, i La educación del rei, de l'argentí Santiago Estéves.

Com és habitual, Sant Sebastià projecta en la seva secció Perlas grans pel·lícules premiades en altres festivals: aquest any, entre altres, Loving Pablo,sobre el narco Pablo Escobar dirigida per Fernando León d'Aranoa i protagonitzada per Javier Bardem.