Josep Maria Gironella havia assegurat que en el seu primer llibre parlaria de Darnius, el poble on havia nascut, i efectivament ho va fer, encara que no de manera precisament elogiosa: « Darnius es un pueblo catalán, arenoso y triste (...) Mucha gente de Darnius ha ido a Francia para una temporada o se ha establecido allá, especialmente por negocios del corcho», es podia llegir a Un hombre (1946), que era efectivament la primera novel·la de Gironella i amb la qual va guanyar el Premi Nadal. Però malgrat això, i malgrat que de fet només hi va viure fins els set anys (quan el seu pare, que es dedicava al suro, es va endur la família a Sant Feliu de Guíxols), «Josep Maria Gironella sempre va fer referències a Darnius, i es considerava un darniuenc». És per això que l'Ajuntament de la localitat el va declarar fill predilecte l'any 1983, i és per això que els actuals responsables municipals han decidit celebrar el centenari del seu naixement, que es complirà el 31 de desembre d'aquest 2017, amb un ampli programa d'activitats que inclou una exposició, conferències, una cantada d'havaneres, un concert...

«Molts crítics consideren que Gironella, juntament amb Josep Pla, va ésser un dels escriptors més importants de la literatura contemporània que han tingut les comarques gironines, i ens dol haver de lamentar el silenci glacial i l'oblit institucional del seu entorn», es pot llegir en el fullet que s'ha editat per commemorar el centenari de l'autor, que ahir van presentar a Girona el primer tinent d'alcalde, Xavier Vila; el director del projecte de celebració, Pere Perxés, i el periodista Josep Victor Gay, que ha coordinat l'apartat relatiu a les conferències.

Un escriptor d'èxit

Josep Maria Gironella (Darnius, 1917-Arenys de Mar, 2003) va vendre més de sis milions d'exemplars de la seva novel·la més coneguda, Los cipreses creen en Diosambientada a Girona que van completar Un millón de muertos (1961) i Ha estallado la paz (1966). Però Gironella és l'autor d'una quarantena de volums, entre novel·les, assajos i llibres de viatges, i també va escriure articles (va col·laborar amb Diari de Girona), va pronunciar conferències i fins i tot és l'autor del guió d'un curtmetratge, Amor adolescente, que es projectarà a Darnius el 3 de novembre.

Després d'haver passat la infància a Darnius i d'haver viscut un temps a Sant Feliu de Guíxols, Gironella arribaria amb la seva família a Girona, ciutat on va viure una etapa més llarga i amb la qual va mantenir una particular relació d'amor-odi: «Amb Girona no va tenir mai gaire bon feeling,perquè l'havia criticat de manera pública, dient que era bruta, i vella, i això no havia agradat en segons quins sectors de la ciutat», rememorava ahir Pere Perxés. Malgrat això, «amb el temps sí que se li van acabar reconeixent els mèrits i amb Joaquim Nadal d'alcalde se li va dedicar un carrer».

Un carrer que també té Gironella en altres localitats com Marbella, Telde, Platja d'Aro, Sanlúcar de Barrameda o Chiclana de la Frontera, però no al seu municipi natal, Darnius, encara que sí que hi ha una placa a la casa on va néixer que rememora el seu nomenament com a fill predilecte, i a l'Ajuntament hi ha la Sala Gironella, on es conserva el mobiliari de despatx que l'escriptor tenia a Arenys de Munt, la localitat on es va instal·lar cap al final de la seva vida (acabaria vivint a Arenys de Mar). Xavier Vila no descarta que, aprofitant el centenari, Darnius també pugui dedicar un carrer a Josep Maria Gironella, encara que explica que no depèn de l'Ajuntament: «Ara s'ha de posar nom a dos carrers, i aquestes decisions les pren el poble a partir de les propostes que es presenten... I no sabem a hores d'ara si el nom de Gironella serà proposat».

En qualsevol cas, Pere Perxés explica que tot aquest programa d'actes que s'ha organitzat persegueix «rescatar aquest personatge, al qual no s'ha fet gaire justícia». Josep Victor Gay recordava, per exemple, que Josep Maria Gironella és un dels pocs escriptors que va aconseguir guanyar la gran «trilogia» de premis de la literatura en castellà: el Nadal, el Planeta (el 1971, per Condenados a vivir) i el Nacional de Literatura (per Los cipreses creen en Dios).

Exposició i havaneres

Els actes a Darnius començaran el diumenge 13 d'agost a dos quarts de dotze del migdia amb la inauguració d'una exposició a la sala d'exposicions municipal en què es repassa de manera detallada la vida i l'obra de l'escriptor. Dos dies després, el dimarts 15, es farà a la plaça Major una cantada d'havaneres per recordar la relació entre Gironella i el compositor José Ortega Monasterio.

La commemoració del centenari de Gironella es clourà a Darnius el 31 de desembre, data del naixement de l'escriptor, cent anys justos enrere. Però llavors agafarà el relleu la ciutat de Girona, que durant el primer trimestre de 2018 és molt probable que aculli l'exposició dedicada a l'escriptor, i on també s'estan programant conferències sobre la seva vida i la seva obra: ja es pot confirmar que en pronunciaran el cronista oficial de la ciutat de Girona, Enric Mirambell; la directora del Museu d'Història dels Jueus i del Museu d'Història de la Ciutat, Sílvia Planas; i l'arxiver municipal, Joan Boadas. Al cap i a la fi, és a l'Arxiu Municipal de Girona on es conserva bona part del llegat documental de l'escriptor, que va ser cedit pel mateix Gironella a l'Ajuntament l'any 2002.