L'advocat de Vilanova de Sixena (Osca), Jorge Español, va reconèixer ahir que el «sentit comú» aconsella pensar que la recuperació per part del monestir de la localitat de les 44 peces d'art en litigi amb Catalunya no es produirà fins a setembre, atès que agost és un mes inhàbil judicialment. Español forma part del grup de responsables tècnics i polítics del Govern d'Aragó i de l'ajuntament que van acudir ahir al monestir a l'espera que la Generalitat complís la sentència dictada pel jutjat de primera instància número 1 d'Osca, que va donar de termini fins a les 22.00 hores d'ahir perquè es produís la devolució de les 44 peces del cenobi que estan dipositades al Museu de Lleida.

Atès que el requeriment no es va complir, passat el termini màxim, l'advocat va afirmar que deduirà testimoni davant el Suprem o davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pels delictes de desobediència a l'autoritat judicial i d'apropiació indeguda. D'aquesta manera, segons va declarar Español als mitjans de comunicació, Santi Vila i Lluis Puig -anterior i actual conseller de Cultura de la Generalitat, respectivament- podrien incórrer en aquests delictes, que comporten com a màxim sis anys de presó, per deixar de complir un mandat judicial del que, va recordar Español, han estat advertits per la jutgessa.

No obstant això, encara és un «misteri» la decisió que prendrà la magistrada, titular del jutjat que, d'una altra banda, està de guàrdia aquesta setmana. De fet, podria prendre la decisió motu propi d'habilitar el dia d'avui com hàbil, judicialment parlant, si considerés que es tracta d'una diligència urgent i ordenar l'entrada al Museu de Lleida de la brigada de Patrimoni de la Policia Judicial perquè confisqués les 44 peces. Però el fet més probable és que l'assumpte quedi pendent fins a setembre, segons va reconèixer Español.

Aragó mou fitxa

El govern d'Aragó, a través dels seus serveis jurídics, va sol·licitar ahir al jutjat de primera instància i instrucció número 1 d'Osca l'habilitació del mes d'agost, mes inhàbil judicialment, «per a qualsevol actuació i execució que permeti una ràpida solució» per tal que es faci efectiu el trasllat.

El director general de Cultura i Patrimoni aragonès, Nacho Escuín, va recordar que el govern d'Aragó «ha fet tot el que està en la seva mà» per tal que la Generalitat entregui les peces, «des de la rehabilitació del Monestir de Sixena fins a la petició reiterada a la jutgessa que concedeixi permís per poder confiscar dels béns».

Les peces es queden a Lleida

Davant l'arribada de la data límit per efectuar el trasllat, el conseller de Cultura de la Generalitat, Lluís Puig, va reiterar ahir la voluntat manifesta del Govern de mantenir al Museu de Lleida les 44 obres d'art en litigi amb l'Aragó. Segons la Generalitat, no s'han resolt els recursos pendents ni hi ha una sentència en ferm. Davant d'això, garanteix que les peces «no sortiran» per voluntat pròpia del Museu de Lleida ni les pintures murals del MNAC mentre sigui conseller. «Volem esgotar tots els camins que ens segueixin aportant un sentiment de justícia en la nostra defensa», va esgrimir Puig en una entrevista amb l'ACN. En aquest sentit, va insistir que el posicionament és «clar» i «rotund» i va defensar que no poden incomplir la Llei de patrimoni cultural.