Josep Beulas, pintor paisatgista i mecenes, va morir ahir al seu domicili d'Osca als 95 anys a causa d'una malaltia que el va afectar fa uns dies i després d'una llarga vida consagrada a l'art,van informarfonts vinculades a la seva família.

Encara que nascut a Santa Coloma de Farners, Beulas va estar lligat des de mitjan anys quaranta del segle passat a la província d'Osca, on va fixar la seva residència al costat de la seva esposa, María Sarrate, per plasmar en els seus llenços paisatges àrids i esteparis inundats de llum.

El matrimoni va començar a reunir obres d'art fa 50 anys i a principis dels anys noranta van prendre la decisió de llegar la seva col·lecció personal a la ciutat d'Osca en diverses fases. El 1999, el consistori d'Osca va promoure la constitució de la Fundació Beulas, amb la finalitat de preservar la donació i de crear un centre d'art contemporani a la ciutat, germen de l'actual Centre d'Art i Naturalesa (CDAN), dissenyat per l'arquitecte Rafael Moneo. Les mateixes fonts citades van explicar que el funeral es preveu celebrar demà a la catedral d'Osca, amb un sentit homenatge a l'artista.

Amb els seus pinzells, desplaçats en amplis moviment horitzontals, Beulas va plasmar en els seus quadres paisatge esteparios i semidesèrtics gairebé monócromos, un tendència que li va portar en la seva última etapa a visions cada vegada més abstractes del paisatge.

La seva relació amb Santa Coloma de Farners es va mantenir des de la distància i mai es van trencar els lligams. La població selvatana va voler mantenir viu aquest lligam i mai va deixar de reivindicar la figura artística de Josep Beulas.

El pintor havia mostrat el seu orgull per la seva població i es va mostrar molt il·lusionat quan fa quatre anys es va obrir la Casa de la Paraula exposant 40 peces seves. A més, com relatava el pintor, li feia molta il·lusió veure can Gironès com s'ha remodelat i assegurava que a ell li «semblava impossible tot el que s'ha arribat a fer per conservar can Gironès, una casa que està situada al meu carrer, que jo veia cada dia quan era petit», va dir. Beulas s'estimava molt la seva terra d'origen i la prova és que el 1997 va cedir un terreny de quasi 4.000 metres quadrats a l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners perquè es pogués ampliar el parc de Sant Salvador. Santa Coloma sempre ha estat agraïda i fins i tot va convocar un concurs de pintura que porta el nom del pintor.

Fa quatre anys també Beulas va crear una dotzena de pintures noves per a l'exposició de Fires de la Galeria El Claustre de Girona. Als seus 91 anys d'edat va mostrar una gran vitalitat fent aquesta nova col·lecció de quadres.