«Mai havia somiat un museu aquí». Així expressava Josep Beulas el seu enorme agraïment a Santa Coloma de Farners, població que el va veure néixer el 7 d'agost del 1921, en l'acte inaugural de la Casa de la Paraula, equipament que compta amb una part de la seva obra pictòrica, que va obrir portes el juny del 2012. Aquest equipament es pot considerar com una part del llegat que Beulas ha deixat als seus veïns, atès que, malgrat i residir a Osca des de feia anys, va donar suport al consistori, i va aconsellar fins i tot la compra de Can Gironès, edifici en el qual es troba el centre cultural, que acull diverses activitats culturals, amb exposicions temporals, i on es conserven una quarantena de les seves obres pictòriques.

El llavors alcalde del consistori de Santa Coloma de Farners, Antoni Solà, expressava ahir, a través del seu perfil de la xarxa social Twitter, la importància de Beulas per al municipi. «Beulas ha obert horitzons tant en l´aspecte artístic com en la promoció de l'art, la cultura i la natura» resava una piulada de Solà. En una altre piulada, Solà afirma que «si aneu al parc de Sant Salvador, penseu que el terreny arbrat de davant la resclosa el va regalar en Beulas (EPD) al municipi».

També l'actual alcalde del municipi, Joan Martí, va expressar, en declaracions a Diari de Girona, el seu condol pel traspàs del pintor. «Fa dues setmanes vam anar a visitar-lo a Osca. Ja érem conscients que el seu estat de salut era delicat. L'objectiu de la visita era fer-li arribar el nostre reconeixement a tota la seva trajectòria i obra, i també reafirmar el compromís de convertir Santa Coloma de Farners en un punt de difusió de la seva obra» va assegurar Martí.

Martí va reiterar que des del municipi de la Selva es manté el ferm compromís de reivindicar la figura i obra de Josep Beulas, com a fill il·lustre de la població. També la tinent d'alcalde, Teresa Garcia, va manifestar que des del consistori tenen previst realitzar un ple per ressaltar la figura de Josep Beulas, i va deixar la porta oberta a un futur acte d'homenatge pòstum, que tindria lloc a la Casa de la Paraula, després de les vacances d'estiu.

També al web de la Casa de la Paraula es va podia llegir ahir un text en record a Josep Beulas. «Volem expressar el nostre condol a la família del pintor, a la seva vídua, i a tots els seus amics i coneguts que en senten la pèrdua».

Una representació de l´Ajuntament de Santa Coloma de Farners es va desplaçar ahir a la tarda a Osca, per assistir al funeral que va tenir lloc a la tarda a la Catedral de la ciutat aragonesa. A més de Teresa Garcia i altres regidors, la delegació també va comptar amb la presència de l´exalcalde colomenc, Antoni Solà. El comiat a Josep Beulas també va comptar amb una àmplia representació de l´ajuntament d´Osca, ciutat que el va nombrar fill adoptiu l´any 1982, i en la qual el pintor paisatgista havia fixat la seva residència el 1946, quan va contraure matrimoni amb María Sarrate.

L´Ajuntament d´Osca també va donar el seu condol pel traspàs de Beulas. «@aytohuesca transmet el condol a la família de D. Josep Beulas i el reconeix com un enamorat dels paisatges d'Osca i la seva gent» van piular al perfil de la xarxa social Twitter.

El pintor i el galerista

També a la ciutat de Girona va causar commoció la notícia del traspàs de Beulas. Segons Miquel Mascort, fundador de la galeria d´art El Claustre, «una de les grans figures de la pintura que quedava a Espanya i un home d´una gran categoria pictòrica i també humana». Per Mascort, Beulas és un dels primers en el rànquing de millors pintors dels darrers 50 anys.

L´advocat i galerista gironí recorda que va conèixer Beulas en els seus últims anys a la Universitat. «Estava acabant la carrera de Dret i era molt aficionat a la pintura. Un dia vaig veure una exposició d´en Josep Beulas i vaig voler comprar una de les seves pintures. Malauradament, en aquells anys no tenia gaires diners, com gairebé tots els estudiants. Al cap d´uns anys, quan ja ens vam conèixer dins el món de l´art, li vaig recordar i em va dir que si li hagués dit, ja m´hagués fiat» recorda Miquel Mascort sobre l´origen de la seva estreta relació amb Josep Beulas.

«Vam sintonitzar molt, coincidint molt sovint. La nostra amistat va anar sempre més enllà de la relació entre el galerista i el pintor» reflexiona Mascort, qui també té previst realitzar aviat una exposició antològica dedicada a l´obra de Beulas.

Així mateix, Mascort va reivindicar la vigència de Beulas com un personatge únic, tot recordant que durant alguns anys va ser més reconegut a Osca que a la demarcació de Girona.