Arqueòlegs israelians han trobat en els voltants de la Mar de Galilea (llac Tiberíades o Kineret) les restes de Betsadia (Julias), la vila en la qual segons la tradició cristiana van viure tres apòstols -Pere, Andreu i Felip-, i el miracle dels pans i els peixos. «Hem trobat el que sembla ser la ciutat dels tres apòstols, on Jesús va multiplicar els pans i els peixos», va assegurar ahir a Efe l'arqueòleg Mordejai Aviam, del Kineret College d'Israel, que porta treballant en aquest projecte des de fa tres anys.

A la costa nord-est del Mar de Galilea, el seu equip va desenterrar el lloc on, segons el Nou Testament, van estar tres dels apòstols de Jesús, sepultat sobre l'antiga ciutat romana de Julias, a la vall de l'avui anomenada Reserva Natural de Bethsaida. La temporada passada Aviam va trobar, al costat d'altres 25 arqueòlegs i voluntaris, una capa del període de les Croades, una factoria de sucre del segle XIII, un monestir i el que sembla ser una església. Dos metres sota terra van trobar restes del període bizantí, que es remunta a l'etapa final de l'Imperi romà i que en els seus primers anys de vida es va estendre per tota la Mediterrània oriental.

Temps enrere s'havia descartat la possibilitat de trobar alguna cosa d'aquest període de la història, explica, però va ser l'aparició d'una ceràmica el 2014 cosa que els va portar a centrar-se més en aquesta àrea, i el que van desenterrar va augmentar les seves expectatives. «Hi ha monedes, ceràmica, un mosaic, murs i una casa de banys d'estil romà, la qual cosa ens fa pensar que no es tractava simplement d'un poble sinó d'una gran ciutat romana», assegura Aviam, i afegeix que per sota del mantell que data de les croades va trobar aquestes ruïnes del període anterior, el romà (del 300 al 100 aC).

Aviam assegura que les restes trobades demostren que aquest és el lloc on milions de cristians situen aquest miracle, si bé hi ha altres teories arqueològiques, que situen la localitat en altres punts de la regió, rebutjant aquesta ubicació amb l'argument que el nivell del llac d'aquella època cobria aquesta àrea.