L'escriptora britànica establerta des de fa dècades a Sant Feliu de Guíxols Patricia Langdon-Davies ha mort als 94 anys. Vídua del famós reporter de guerra John Langdon-Davies (1897-1971), l'escriptora, nascuda a Essex el 1922, es va establir a Catalunya l'any 1950, al costat del seu marit. La parella va residir a Premià de Dalt durant dos anys per establir-se, el 1952, a Sant Feliu de Guíxols, municipi en el qual van regentar el petit hotel Casa Rovira. Langdon-Davies va estar al capdavant d'aquest establiment fins fa una dècada, quan va decidir vendre el negoci i establir el seu domicili al passeig de Sant Feliu de Guíxols.

L'últim acte públic de Patricia Langdon-Davies va ser el juny de l'any passat, quan va presentar El llibre del forat al mig, un volum autobiogràfic editat dins la col·lecció Josep Pla de la Diputació de Girona. Si a El gat, unes llavors i quinze llibres, publicat en aquesta mateixa col·lecció l'any 2011, l'autora recordava els seus anys a la Costa Brava, la cultura popular catalana, el règim franquista i altres anècdotes viscudes al costat del seu marit, a El llibre del forat al mig, feia memòria sobre com va ser la seva infantesa i joventut al Regne Unit.

Patricia Langdon-Davies va tenir una infantesa agradable al costat dels seus pares i la seva germana gran. Va estudiar a la Southend High School for Girls; el 1936, a la Burys Court School, de Kent, i el 1937, al Farnborough Hill Convent College, de Hampshire. Quan va acabar els estudis secundaris va voler cursar medicina. No obstant això, el 1941 va demanar una pròrroga al Col·legi de Medicina i es va apuntar com a voluntària al Women's Royal Naval Service, on va treballar, assignada a diverses bases aèries, com a mecànica de ràdio. El 1946 va entrar al Mayfair Secretarial College for Gentlewomen i va treballar a la Clínica Tavistock, on va conèixer el seu futur marit.

Una «ganxona» més

L'any 1950 ella i el seu marit, qui havia passat per Catalunya en els anys vint per motius de feina i que és considerat com un dels primers corresponsals en narrar les guerres des del lloc dels fets, van deixar Anglaterra per establir-se ja de manera estable a Catalunya. Després de residir dos anys a Casa Manent, de Premià de Dalt, el 1952 es van instal·lar a Casa Rovira, de Sant Feliu de Guíxols, on van regentar una pensió destinada a acollir turistes estrangers, majoritàriament britànics. Aquest periple està relatat al llibre El gat, unes llavors i quinze llibres, en el qual també es descriu l'amistat que va unir el seu marit amb l'escriptor Josep Pla.

A partir de 1962, per atendre la salut del seu marit John i l'educació dels fills, el matrimoni va decidir viure a Anglaterra durant vuit mesos i passar els estius a Sant Feliu de Guíxols. El desembre de 1971 va morir John Langdon-Davies. I el 1973, amb l´ajuda del seu segon fill, Andrew, Patricia Langdon-Davies va tornar a obrir Casa Rovira, que havia estat tancada durant quatre anys (entre 1969 i 1973). Langdon-Davies va compaginar durant molts anys la gestió de Casa Rovira amb la feina a l'editorial George Rainbird, de Londres. El 1979 va conèixer el pintor John Palmer, amb qui va conviure fins al 2005, quan ell va morir.

El 2007, l'escriptora va cedir un fons format per escrits i altres documents de John Langdon-Davies a l'Arxiu Municipal de Sant Feliu de Guíxols. Patricia Langdon-Davies també era molt coneguda en els cercles sardanístics, ja que ben aviat es va enamorar de la sardana.