La tornada de les vacances promet ser més suportable a la foscor de les sales de cinema, a l'últim tram de l'any es comencen a programar plats forts com 'Blade Runner 2049', la reunió de superherois de 'La Lliga de la Justícia' o les novetats de directors com Kathryn Bigelow i Darren Aronofsky.

La seqüela de 'Blade Runner' (6 octubre), clàssic de culte de la ciència-ficció, és possiblement el títol més esperat de la tardor. Harrison Ford repeteix com Rick Deckard i se les tindrà amb un altre caçador de replicants, l'agent K/Ryan Gosling, sota la direcció de Denis Villeneuve, garantia en principi de cert risc artístic.

En el capítol de superherois el protagonisme es reparteix entre 'La Lliga de la Justícia' (17 novembre), que reuneix a Wonder Woman (Gal Gadot), Batman (Ben Affleck) o Superman (Henry Cavill) a les ordres de Zach Snyder; i 'Thor Ragnarok' (27 octubre), amb Chris Hemsworth, Tom Hiddleston, Mark Ruffalo o Cati Blanchett.

Després de relatar la guerra a l'Iraq ('En terra hostil') i la caça de Bin Laden ('La nit més fosca'), Kathryn Bigelow, primera i única dona guanyadora de l'Oscar a la millor direcció, segueix captivada amb la història i l'actualitat a 'Detroit' (15 setembre), drama sobre el racisme que recrea els disturbis que van sacsejar aquesta ciutat el 1967.

Darren Aronofsky, director de 'El cigne negre', ha fitxat a Javier Bardem i a Jennifer Lawrence per a 'Mare!' (29 setembre), un thriller psicològic sobre un poeta en hores baixes i la seva esposa, que està retirada i viu al camp, es veu sacsejada per l'arribada de dos estranys.

El britànic Kenneth Branagh ha reunit a un espectacular repartiment per a la seva revisió del clàssic de Agatha Christie 'Assassinat en el Orient Express' (24 novembre): Michelle Pfeiffer, Johnny Depp, Penélope Cruz, Daisy Ridley o Judi Dench, a més d'ell mateix com Poirot.

Una altra novel·la negra que arribarà aquesta tardor als cinemes és 'El ninot de neu' (11 octubre), de Jo Nesbo, en versió del suec Tomas Alfredson ('El talp') i amb Michael Fassbender en la personatge del comissari Harry Hole.

L'actriu guanyadora de l'Oscar per 'L'habitació' Brie Larson protagonitzarà, al costat de Woody Harrelson i Naomi Watts, el drama biogràfic 'El castell de cristall' (20 octubre), crònica de les aventures d'una excèntrica, tenaç i molt unida família.

Glenn Close tornarà amb 'La bona esposa' (8 desembre), basada en la novel·la de Meg Wolitzer, la història d'una dona que fa 40 anys que que es sacrifica per recolzar la carrera literària del seu marit; i Rachel Weisz amb una altra adaptació, 'La meva cosina Rachel' (6 octubre), basada en la novel·la romàntica de Daphne du Maurier.

Entre les comèdies destaquen 'Logan Lucky' (12 octubre), de Steven Soderbergh, una d'atracaments amb estels com Channing Tatum, Adam Driver, Daniel Craig, Katie Holmes i Hillary Swank; la familiar 'War with Grandpa' (3 novembre), amb Robert de Niro, o 'La batalla dels sexes' (10 novembre), amb Emma Stone i Steve Carell.

Aquesta última, dirigida pel duo responsable de 'Petita Miss Sunshine', explica la història real del mític partit de tenis de 1973 que va enfrontar per primera vegada en una pista a un home i una dona, Billie Jean King i Bobby Riggs.

Matt Damon i Julianne Moore coincidiran en 'Suburbicon' (7 desembre), el retorn a l'adreça de George Clooney, mentre que Julia Roberts i Owen Wilson ho faran en el drama familiar 'Wonder' (1 desembre), i ja en època prenadalenca (15 desembre), serà el moment del nou lliurament de 'Star Wars'.

La dosi de terror la posaran 'It' (8 setembre), dirigida per Andy Muschietty i basada en la novel·la de Stephen King, o la 'Musa' de Jaume Balagueró (1 desembre) un thriller sobrenatural amb repartiment internacional que adapta la novel·la 'La dama número 13'.

També Sergio G. Sánchez, guionista de les primeres pel·lícules de J.A. Baiona, ha comptat amb actors internacionals com Anya Taylor-Joy per a la seva òpera primera, 'El secret de Marrowbone' (27 octubre), un thriller psicològic sobre quatre germans que s'oculten en una misteriosa granja.

Una altra espanyola internacional, Isabel Coixet, presentarà 'La llibreria', adaptació del llibre de Penelope Fitzgerald, sobre una llibretera (Emily Mortimer) i la seva tenda en una localitat costanera de l'Anglaterra dels anys 50.

El cinema espanyol també es reserva per a la tardor estrenes com a 'Or' (10 novembre), d'Agustín Díaz Yanes, sobre un relat d'Arturo Pérez Reverte, una aventura d'època inspirada en les expedicions dels conqueridors espanyols del segle XVI.

Després de emportar-se dos premis Goya amb 'Caníbal', Manuel Martín Conca torna amb 'L'autor' (17 novembre), basada en la primera novel·la de Javier Voltes i protagonitzada per Javier Gutiérrez, María León i Antonio de la Torre.

Fernando Franco torna a comptar amb Marián Álvarez i Andrés Gertrudix a 'Morir', i Carlos Marquès Marcet, director de l'aclamada '10.000 km', repeteix amb Natalia Tena i David Verdaguer en 'Terra ferma', mentre que Ramón Salazar recorre a Bàrbara Lennie i a Susi Sánchez en 'La malaltia del diumenge'.

Tanmateix, les pel·lícules espanyoles que més prometen sacsejar la taquilla són comèdies com 'La trucada', adaptació de l'èxit teatral de Javier Calvo i Javier Ambrossi o 'Perfectes desconeguts', dirigida per Álex de la Iglesia.

El cinema llatinoamericà portarà les novetats de Santiago Mitre i Ricardo Darín, 'La serralada', del mexicà Amat Escalante, 'La regió salvatge', o el xilè Sebastián Lelio, 'Una dona fantàstica', mentre que des d'Europa arribarà 'L'amant doble' de François Ozon o 'The square', del suec Ruben Ostlund.