L'Ésdansa de les Preses (Garrotxa) ha tancat aquest diumenge una de les seves millors edicions, ha superat de nou els 10.000 espectadors i ha penjat el cartell d'entrades exhaurides en tres dels espectacles. El diàleg amb el paisatge i les propostes en nous espais, un dels punts forts d'aquesta 35a edició. "Poder omplir en tres espectacles tan diferents com 'La Jota. El valor de la tradición' de Miguel Ángel Berna; 'Danses del Món', amb les principals companyies internacionals; i 'Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat', a l´ermita de Sant Martí del Corb, evidencia la capacitat del Festival a l´hora d´innovar i buscar sempre propostes engrescadores sense por al risc de sorprendre, fugint de l´estancament", ha assenyalat el director de l'Ésdansa, Jordi Fosas, que també ha destacat l'èxit que han tingut tots els espectacles que han format part del 'diàleg amb el paisatge'.

La interacció de la dansa amb la natura al Parc de Pedra Tosca amb un itinerari per l´entorn a través de danses tradicionals, i el ritme dels balls de pagès i la musica de Peret Blanc de Beget a l´era d´un mas, han estat dos dels espectacles més celebrats. I dos més "ens han deixat el llistó molt alt i un gran record", segons el propi Fosas: 'Els enigmes de la dansa asteca', amb gairebé 1.000 persones reunides en una nit màgica al Clot de l´infern, i el pelegrinatge fins l´entorn meravellós de la petita ermita de Sant Matí del Corb amb els 'Cants i Danses del Llibre Vermell de Montserrat'. El Laboratori ha estat una altra de les grans apostes de l´Ésdansa d´aquest any. Aquest nou espai d´experimentació a partir de la dansa d´arrel tradicional, ha demostrat la necessitat d´abordar aquesta disciplina amb noves eines, obrint el camp a la reflexió i aportant vies d´argumentació cap a noves línies de treball.

Per a aquells que van preferir ballar acompanyats pels ballarins de les diferents companyies que assisteixen al festival, les Nit Ésdansa han estat la millor de les opcions. Aquest any l´afluència de públic a aquesta activitat participativa ha arribat a superar les 3.000, aconseguint una mitjana de més de 1.000 per dia. En aquesta edició l´Ésdansa´T, amb la nova línia per a nois i noies d´entre 13 i 18 anys, s´ha convertit definitivament en el primer Campus de dansa tradicional per a totes les edats, alhora que ha estat capaç d´arribar a unes xifres rècord fins ara mai assolides: més de 150 inscrits i més del 85% d´ocupació de les places ofertes. El festival Ésdansa acabarà aquesta nit amb Danses del Món, un espectacle on les companyies mostren les danses del seus països i posen de relleu el valor de la força de la tradició.