El 26è festival Temporada Alta programarà de l'11 d'octubre al 10 de desembre i 97 espectacles de teatre, dansa, circ, música i cinema en 22 espais diferents, la majoria de Girona i Salt, però també en municipis com Bescanó, Banyoles, Palafrugell, Torroella de Montgrí, Celrà i Fornells de la Selva.

Dels 97 espectacles, 20 són internacionals, 72 procedeixen de Catalunya i 5 de la resta de l'Estat espanyol, va destacar ahir en la presentació el seu director, Salvador Sunyer. Les entrades es posen a la venda per al públic general el divendres de la setmana que ve amb un preu més baix per la baixada de l'IVA. L'hora d'inici dels espectacles s'avança mitja hora i serà a dos quarts de nou.

«La programació internacional és molt important per al festival perquè és una porta d'entrada perquè la gent d'aquí conegui el que es produeix a Europa o Iberoamèrica» va remarcar.

Un dels noms destacats és el del director Declan Donnellan, que presentarà un muntatge que fa més de 10 anys que dona la volta al món: Dvenadtsataia Noch ( Nit de Reis), de William Shakespeare, representat només per homes.

També la companyia anglesa 1927 debutarà a Catalunya amb el seu espectacle Golem, en el qual barreja el teatre amb il·lustracions i projeccions; mentre que l'italià Romeo Castellucci portarà als escenaris Ethica. Natura i origine della ment, una performance inspirada en els cinc llibres de l' Etica de Spinoza.

I des de Mèxic, la companyia Los Colochos Teatro oferirà Mendoza, una versió de Macbeth ambientada en un entorn rural i amb alguns dels problemes actuals del país com la corrupció o el narcotràfic.

Per primera vegada en 26 anys arribarà al Temporada Alta una obra d'una companyia colombiana, Camargo, de la Congregació Teatre, una formació dirigida per Johan Velandia.

I «una de les millors directores del món», segons Sunyer, participarà aquest any al festival, la brasilera Christiane Jatahy, que portarà A floresta que anda ( El bosc que camina), «una versió de Macbeth molt contemporània».

Però no seran els únics: Oskaras Korsunovas, Federico León, Mariano Pensotti, Josse de Pauw o Guy Cassiers complementen la programació internacional d'aquest any.

A més de potenciar els espectacles que es fan a Europa i Iberoamèrica, el festival ressalta, un any més, els autors catalans, i un dels més destacats serà la posada en escena de Cyrano, interpretat per Lluís Homar i sota la direcció de Pau Miró.

El certamen també presentarà Blasted ( Rebentats), de la dramaturga britànica Sarah Kane i dirigida per Alicia Gorina; El metge de Lampedusa, dirigit per Miquel Górriz, Dancing with frogs, de Sol Picó o Els nens desagraïts, escrita i dirigida per Llàtzer Garcia.

Entre la programació, també destaca Vània, una versió lliure de l'obra d'Anton Txèkhov, que dirigeix Àlex Rigola, coproduïda entre el festival i Teatres del Canal de Madrid.

Perquè Temporada Alta aposta també per les coproduccions i aquest any en total presentarà 26 espectacles que ha coproduït amb altres teatres, companyies i festivals com el Teatre Nacional de Catalunya, el MUCEM de Marsella, el Grec Festival de Barcelona o el Théathre de la Ville de París.

Cada setmana el festival també presentarà almenys un espectacle per a públic familiar, segons ha indicat Salvador Sunyer, i formen part d'aquesta programació Loo, de la cia Pontenpie; Alicia al País dels Meravelles, de Marta Butxaca; Viu al teatre, Dolce vita, del Mag Lari; Saloon, de Cirque Eloize o El Petit Príncep, de Manu Guix i Àngel Llàcer.

De tots els 97 espectacles, 29 tenen part o la totalitat de participants de les comarques de Girona. Sunyer va reivindicar que «el festival ha de ser un taller» de creació i per això es combinen les estrelles consolidades amb noms que comencen i apostes del mateix Temporada Alta.

En l'apartat de música, destaca l'actuació de Jorge Drexler, o Trombone Shorty, que presentarà el seu primer àlbum amb la històrica discogràfica Blue Note; així com els concerts de Diego el Cigala, Sílvia Pérez Cruz, Omou Sangaré, Buika o el grup Els Amics de les Arts.

El cinema també tindrà el seu espai en el festival, i ha programat els cicles Cinema i Escena amb propostes cinematogràfiques vinculades amb les arts escèniques; i Cinema de Temporada, amb una selecció de títols actuals.

Temporada Alta també té un apartat social i oferirà entrades per a «les millors cadires» a 3 euros per a col·lectius en risc d'exclusió social.

Per altra part, la fundació Ciutat Invisible presentarà en unes setmanes el projecte A Tempo Arts i Formació, per «introduir la cultura en el món educatiu, segons el director.

Sunyer va qualificar aquest Temporada Alta com l'edició «més difícil de fer». El director es es queixa de les relacions amb les administracions perquè alenteixen els processos i afegeixen incertesa a l'hora de programar. En aquest sentit, va revelar que encara s'han de firmar els convenis per fer possible el festival d'aquest any i va demanar més marge per tal de poder treballar. Concretament, va reclamar «una reflexió a cinc o sis anys vista» del que vol ser el Temporada Alta i la cultura a Girona i a tot el país.

Sobre la baixada de preu de les entrades, Sunyer va dir que és possible gràcies a la reducció de l'IVA en espectacles en directe. Tot i això, la reducció no s'ha aplicat linealment. «Hem abaixat una mica menys de l'IVA els preus cars i una mica més els més barats», va explicar. L'objectiu de la mesura és no deixar a ningú sense accés a la cultura per una qüestió econòmica.

El director va reivindicar «exercir la capitalitat gironina d'una manera diferent a la del jacobinisme europeu». Això es tradueix en portar el festival a altres parts de Girona i aconseguir repartir millor part del coneixement cultural que es genera.