El festival Milestone Project de Girona, que convida artistes d'art urbà a pintar sobre les façanes, arriba a la sisena edició amb un plantejament renovat que comporta una reducció de propostes però amb noms molt rellevants i de reconeguda trajectòria.

Es tracta d'Okuda San Miguel, conegut pels seus treballs geomètrics i coloristes, que pintarà un mural de 350 metres quadrats al carrer Caterina Albert; l'argentí Elian Chali, que omplirà una façana de la plaça d'Espanya amb el seu art minimalista i abstracte i el col·lectiu Reskate Arts & Crafts, resident a Barcelona, amb un mural al carrer Sant Pau que canviarà de dia i de nit amb pintura fotoluminiscent.

El festival d'art contemporani, que va arrencar ahir i durarà fins al 16 de setembre, també organitzarà una conferència amb el dissenyador i il·lustrador Xavier Mariscal i l'escriptora i artista gironina mulitdisciplinària Alícia Kopf.

Un dels responsables del festival, Xavier Masó, va explicar ahir en la presentació que no només es tracta de «netejar la cara» d'algunes façanes amb art efímer sinó que també serveix per crear una nova iconografia a la ciutat, apreciada fins i tot pels mateixos veïns.

Des de la primera edició, s'han fet 28 obres a la ciutat que encara es conserven.

La proposta més espectacular per la seva dimensió serà la d'Okuda San Miguel, un artista nascut a Santander que es va fer famós, entre altres treballs, per la seva intervenció el 2015 en una església asturiana abandonada ran d'un penyasegat que s'ha convertit en una icona de l'art contemporani.

El que farà a Girona serà un mural de 350 metres quadrats -tota la superfície d'una façana del carrer Caterina Albert- la temàtica de la qual no ha transcendit. «Serà l'obra més gran que s'hagi fet mai al festival; la paret de color gris passarà a agafar volada amb tot de colors», va avançar Xavier Masó, responsable del festival juntament amb Ignació Moltó. Per fer-ho necessitarà uns 330 pots d'esprai.

L'edició d'enguany comptarà també amb l'argentí Elian Chali, un dels artistes més reconeguts d'art urbà a Amèrica Llatina, que intervindrà en un mur de 250 metres quadrats de plaça Espanya, a la sortida de l'estació del TAV. Ho farà seguint el seu estil, marcat pels colors lluminosos i un art minimalista i abstracte.

El tercer convidat d'enguany és el col·lectiu Reskate Arts & Crafts, format per María López i Javier de Riba i instal·lats a Barcelona. El seu últim treball, ha estat un mural en un edifici públic del barri de Gràcia d'aquesta ciutat amb motiu del 200 aniversari de la festa major.

Pintura fotoluminescent

A Girona portaran una de les últimes tendències en art urbà, com és l'ús de pintures fotoluminescents que permet concentrar dos treballs diferents en un mateix espai de manera que canvia segons si és de dia o de nit. Actuaran a una paret del carrer Sant Pau, al barri de Sant Pere, i s'inspiraran en la llegenda de Sant Narcís, patró de la ciutat, i les mosques.

Els de Reskate també faran una intervenció a sota del pont de França a la riba del Ter, una zona que ja s'ha pintat en anteriors edicions. La proposta d'enguany consistirà en un joc visual que requerirà l'ús del mòbil per part dels visitants que el vulguin veure de nit. Caldrà activar la llanterna del mòbil per «carregar» de nou els colors del mural.

A la presentació hi van participar el regidor de Cultura de Girona, Carles Ribas, i el diputat de Cultura de la Diputació, Albert Piñeira.