La Fundació Prudenci Bertrana ha presentat la litografia (d´uns 45 x 30 cms) que l´artista Domènec Fita ha dibuixat enguany per celebrar el 50è Premi Prudenci Bertrana, amb la qual ha obsequiat la Fundació dels Premis Literaris de Girona.

Aquesta obra plàstica se suma a la celebració i serà lliurada a les persones que assisteixin al dinar oficial del proper dijous que aplegarà autoritats, patrons, editors i premiats dels darrers deu anys i persones significatives que hagin ajudat al desplegament dels premis. Cada litografia anirà numerada i serà firmada personalment per l´autor.

Fita ha fet una interpretació personal del barri antic i monumental de Girona, amb els perfils de la Catedral, Sant Feliu, Sant Pere de Gallligants i Sant Nicolau, per damunt dels quals emergeix l´autoretrat de joventut que es va fer el propi Bertrana i que Fita, en homenatge a l´escriptor, ha volgut incorporar i deixar en la versió original. Al peu del dibuix les lletres "50è Premi Bertrana" i la data, justifiquen la raó de ser del quadre.

D´aquesta manera, Fita i Bertrana, tenint en compte que del primer s´està celebrant el 90è aniversari i del segon el 150 del naixement, "queden units per sempre just en un moment en què, els dos, estan de plena actualitat a Girona, per les exposicions i els actes commemoratius que se´ls dediquen", ha declarat Joan Domènec, president de la Fundació Bertrana.

En un altre ordre de coses, també s´ha presentat l´opuscle amb què la Fundació Bertrana obsequiarà tots els assistents a la festa dels premis literaris, el proper dijous dia 21 a l'Auditori de Girona. Té 40 pàgines i un format de 21 x 14 i està dividit en dues parts.

La primera, titulada "Foranies gironine"s recull narracions de Prudenci Bertrana extretes del seu llibre "El meu amic Pellini i altres contes" (1923) que descriuen el Pla de Girona, la Vall de Sant Daniel, Montjuic i les Pedreres.

La segona, que es llegeix donant la volta al llibre i començant per la contraportada, porta per nom "Escenes gironines" i agrupa tres capítols de les "Memòries" d´Aurora Bertrana, filla de Prudenci, (del naixement de la qual s´escau, també, enguany el 125 aniversari), que es titulen "Catalana, tanmateix", "La fira", i "Cap a ciutat falta gent".

L´opuscle inclou vuit il·lustracions -una d´elles un desplegable central dedicat a la Vall de Sant Daniel- de Jofre Sebastian, que refrenden molt bé, gràficament, els comentaris dels textos.