El nou «Pla de Museus de Catalunya. Museus 2030», presentat ahir pel Departament de Cultura, preveu la futura fusió dels museus d'Història de Catalunya i l'Arqueològic Nacional, així com l'expansió del MNAC cap al pavelló Victòria Eugenia de la Fira de Barcelona.

El pla, presentat pel conseller de Cultura, Lluís Puig, a la seu del MNAC, preveu a més la creació del Centre d'Arquitectura de Catalunya, així com l'ampliació del MACBA.

Puig va recordar que «aquest pla de museus és el resultat de la superposició i ampliació de diversos precedents»: l'anterior pla de museus de 2007, que era «menys ambiciós en la quantitat i la profunditat de les estratègies», les bases que es van elaborar el 2012 i un tercer document que es va realitzar el 2015, aquests dos sota el mandat del conseller Ferran Mascarell.

Les anàlisis prèvies mostren l'existència a Catalunya de 624 equipaments museístics, dels quals 114 són museus registrats, 111 són extensions d'aquests museus i 399 són col·leccions obertes al públic.

El nou Pla de Museus dissenya xarxes d'equipaments territorials (les existents de Girona, Terres de Lleida i Aran, Tarragona i Terres de l'Ebre, i les futures de regió metropolitana, Catalunya central i Penedès i la de la ciutat de Barcelona) i xarxes de museus temàtiques (arqueologia, història, etnologia, ciència i tècnica, art i ciències naturals).

Puig es va referir a la «pendent i polèmica» ampliació del MNAC, un cop descartada l'esplanada dels museus, que tenia un cost de 70 milions, i que el pla situa al pavelló Victòria Eugenia. Cultura portarà la discussió als òrgans del patronat i la comissió tècnica del museu, on està també representat l'Ajuntament de Barcelona, propietari de l'edifici.

El director general de Patrimoni Cultural, Jùsep Boya, va dir que una ampliació com la del MNAC necessitarà nombrós informes tècnics, cosa que situaria la disponibilitat de tot l'espai del pavelló a l'horitzó del 2026, si bé alguna activitat expositiva ja es podria articular abans.

Una altra de les novetats que planteja el Pla de Museus és la fusió del Museu d'Història de Catalunya i el Museu d'Arqueologia de Catalunya, del que sortiria «un museu d'importància internacional, que passaria a més a ser museu nacional».

A falta de discussions ulteriors, aquest nou Museu Nacional d'Història podria mantenir-se inicialment al Palau de Mar, on disposa de 10.000 metres quadrats, si bé Puig va anunciar que el pla l'imagina en l'altre pavelló bessó de la Fira, l'Alfons XIII, fet que requerirà un diàleg amb la Fira i l'Ajuntament de Barcelona.

El conseller va avançar que es crearà el Centre d'Arquitectura de Catalunya, ja consensuat amb els sectors implicats, i s'ubicarà de mica en mica a l'edifici del centre Arts Santa Mònica, a la part baixa de la Rambla barcelonina.

El pla de museus dona sortida també a un altre projecte llargament ajornat, el futur Museu Nacional de Ciències Naturals a partir de les col·leccions del Museu de Ciències Naturals de Barcelona, de titularitat municipal.

Dels projectes pendents, l'únic que de moment es queda en espera és el Museu del Còmic: «No ens podem plantejar ara crear nous museus, quan tenim 39 de febre i refredat a tots els museus».