El festival de Cinema de Girona, el Girona Film Festival, projectarà més de 250 pel·lícules de 40 països. La 29a edició del certamen, que començarà avui i s'allargarà fins al 30 de setembre, ha fet una selecció entre els més de 2.000 films inscrits.

Del programa, 32 són produccions mexicanes. I és que Mèxic és el país convidat d'aquesta edició. El palmarès de les seccions competitives es farà públic dissabte vinent en una gala de lliurament de premis (20.30 h) al centre cultural La Mercè.

La inauguració serà avui als cinemes Albèniz amb una sessió de fotos buscant el glamur d'artistes i organitzadors sobre la catifa vermella i la projecció de 13 curtmetratges, la majoria mexicans i catalans. Els Cinemes Albéniz són un col·laborador imprescindible del festival.

També es visualitzaran pel·lícules d'Israel, Espanya, Cuba i Irlanda. Durant els quatre dies que durarà el festival, la ciutat donarà la benvinguda a directors, directores, actors, actrius i professionals dels cinc continents amb l'objectiu «d'impulsar el sector», reconèixer les millors iniciatives i «posicionar Girona al mapa cinematogràfic mundial».

El director del festival, Lluís Valentí, va destacar ahir en la presentació el «bon tractament de la imatge» i «la qualitat interpretativa» del cinema mexicà, a més de l'excel·lència d'uns guions que «t'atrapen des de la primer escena i ja no et deixen fins que es resol el conflicte».

Davant els mexicans presents a l'acte, Valentí va expressar la seva solidaritat pel mal moment que travessa el país pel devastador terratrèmol, sentiment que va compartir el regidor de Cultura, Carles Ribas: «No podem més que acompanyar-vos en aquest moment dur pel terratrèmol».

L'actualitat política catalana també va irrompre a l'acte quan Valentí va fer públic un missatge de suport a l'exalcalde de Girona i president de la Generalitat, Carles Puigdemont: «Si li donem suport i guanyem el referèndum, dimarts proclamarà la independència».

El director del festival va revelar que el públic que assisteix a les projeccions té «entre 25 i 35 anys i és majoritàriament femení».

Carles Ribas va afirmar que aquest «és un festival diferent» perquè «el seu director ho és», i va destacar el caràcter de mostra que pren des del moment que inclou conferenciants, i l'atracció de «joves cap al món cultural a través de la imatge».

El festival s'estructurarà en nou seccions (Curtmetratge internacional, Documental internacional, Experimental Art Film, Websèries, Music Film, Jewish Film Festival, Handicapped, Festival dels Infants i FICGLB).

Les diferents projeccions es podran veure a espais de la ciutat com la Casa de Cultura, la Fundació Valvi, Moby Disk Records, el Centre Cultural La Mercè, el Lapsus Cafè, el Cucut Bar i l'envelat del festival, situat a la plaça de la Independència.

El certamen també arribarà als carrers de la ciutat amb activitats i visites als principals museus per als participants d'aquesta edició.

També col·locarà un punt d'informació a la cantonada de l'avinguda de Ramon Folch i el carrer de Jeroni Real de Fontclara, on es vendran les entrades i es rebran els participants del festival.

Maridatge de cinema i pintura

D'altra banda, el festival inclou en la seva 29ena edició una nova activitat que vol ser un maridatge de cinema i pintura a càrrec de 13 artistes empordanesos del grup Tres Colors, sorgit del taller de Ramon Pujolboira. L'activitat consistirà en una exposició que es podrà visitar al Centre La Mercè, on quedarà inaugurada avui.