L'exposició La Revolució neolítica. La Draga, el poblat dels prodigis va quedar inaugurada ahir al Museu d'Arqueologia de Catalu­nya (MAC) a Barcelona.

La mostra, que estrena una recreació virtual en 3D del poblat i la vida que s'hi feia, és fruit dels treballs duts a terme durant pràcticament 30 anys al jaciment arqueològic de Banyoles per un equip multidisciplinari format per científics del Museu d'Arqueologia de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), del Consell Superior d´Investigacions Científiques (CSIC-IMF) i del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, que han aportat «resultats de gran impacte científic i projecció internacional».

La Draga és l'únic jaciment arqueològic lacustre de la península Ibèrica i un dels més antics i importants de la Mediterrània occidental.

Fa uns 7.400 anys, un grup d'agricultors i ramaders prehistòrics es van establir a la vora de l'estany de Banyoles, i van esdevenir el poblat neolític més important a Catalunya.

L'exposició suposa una oportunitat única d'endinsar-se en el poblat mitjançant els objectes originals, els audiovisuals i la realitat virtual, per experimentar el neolític en primera persona.

Inaugurada pel conseller Lluís Puig, la mostra s'estructura en quatre àmbits que s'han batejat com Emoció, Anàlisi, Interpretació i Imaginació.

Emoció mostra l''impacte que va generar la descoberta de l'assentament del poblat de la Draga el 1990 i presenta als arqueòlegs protagonistes de la recerca. S'exposa una eina de fusta de més de 7.000 anys, que s'ha convertit en un dels seus símbols.

L'any 1990, Joan Abad, membre de l'Associació Arqueològica de Girona, va detectar restes arqueològiques durant el procés de construcció del parc urbà de la Draga en els Jocs Olímpics de 1992 a Banyoles.

Anàlisi presenta una col·lecció singular de peces arqueològiques originals, representatives del jaciment: la fauna (salvatge i domèstica), les restes vegetals (silvestres i conreades), les restes d'aliments, els objectes de la vida quotidiana, els estris d´ús pràctic, els guarniments i els elements connectats amb l´esfera social o les creences.

Interpretació reconstrueix el panorama del que va succeir a la Draga durant aproximadament 400 anys d'ocupació del poblat gràcies a l´enorme quantitat de dades obtingudes i processades per un ampli equip científic multidisciplinari.

Finalment, Imaginació permet una visita a l'ambient de la Draga mitjançant una experiència virtual que endinsarà l´espectador en el passat a través de la recreació del poblat, duta a terme per l'Institut d´Investigació en intel·ligència artificial (IIIA-CSIC). Aquest és un projecte impulsat pel programa RecerCaixa, una iniciativa de l'Obra Social «la Caixa».

L'exposició es pot visitar al Museu d´Arqueologia de Catalunya del 28 de setembre de 2017 al 4 de febrer de 2018.