Estiu 1993, pel·lícula dirigida per Carla Simón i rodad a la Garrotxa, ha estat la triomfadora del XVIII Festival de Cinema Òpera Prima de Tudela en emportar-se el premi del públic, valorat en 6.000 euros, van informar els membres del jurat.

El film també va obtenir l'esment Especial d'Igualtat, atorgat per un jurat que han compost quatre dones de la política i la cultura local.

Un dels actors de la pel·lícula, Fermí Reixach, va mostrar la seva «enorme satisfacció» perquè la pel·lícula, amb gran capacitat de connectar amb el públic, hagi rebut «un nou premi que s'afegeix als molts altres que està recollint per tot el món». «Per la part que em toca, estic molt orgullós d'haver participat en aquest treball», va sentenciar el veterà actor, qui té esperances que el film finalment es coli entre les nominades a Millor Pel·lícula de Parla No Anglesa en els Oscars.

La trama d' Estiu 1993, pel·lícula autobiogràfica de la mateixa directora, gira al voltant del primer estiu que Frida (Laia Artigas), una nena de sis anys, passa amb la família adoptiva (David Verdaguer i Bruna Cusí) després d'haver perdut els pares a causa de la sida.

La cinta ha rebut diversos guardons, entre els quals destaca el premi de la Millor òpera prima a la 67a edició del Festival de Berlín i el gran premi de la secció Generation Kplus del mateix certamen.