Els intèrprets Ferran Rañé i Andreu Solsona, antics integrants de la companyia teatral Els Joglars, han cedit a l'Institut del Teatre un voluminós i exhaustiu arxiu de premsa del cas La Torna, muntatge teatral que Els Joglars van estrenar el 1977 i que va ser prohibit per l'autoritat militar.

Tal com van recordar ahir els dos actors, la prohibició de La Torna va ser acompanyada de tota una sèrie de represàlies penals, que van portar a la presó o a l'exili els membres de la companyia.

Durant l'acte de cessió al Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l'Institut del Teatre, la directora de l'Institut del Teatre, Magda Puyo, va dir que fets com el cas La Torna són «fites històriques que no es poden oblidar».

De la seva banda, Ferran Rañé, va recordar que després de la prohibició del muntatge teatral es va iniciar una campanya de mobilitzacions socials a favor de la llibertat d'expressió.

El director de teatre i actor Fabià Puigserver, i la dramaturga, Teresa Calafell, van crear el famós dibuix de la màscara teatral amb un traç vermell a la boca, que es va convertir en una icona de l'època i que, recentment, s'ha tornat a utilitzar en manifestacions a favor del referèndum d'autodeterminació a Catalunya.

La documentació, que a partir d'ara es podrà consultar al MAE, reuneix més de 600 notícies publicades en diferents mitjans de comunicació entre 1972 i 1999 sobre el muntatge, la seva posterior prohibició i l'empresonament i exili dels membres de la companyia. L'obra narrava la història d'un condemnat a mort que va ser executat el mateix dia que Salvador Puig Antich, l'anarquista català ajusticiat pel règim de Franco.