09 de novembre de 2017
09.11.2017

Els primers agricultors es van creuar amb els caçadors locals

Un estudi genètic publicat a la revista «Nature» constata que el creuament a Europa es va produir durant 3.000 anys

09.11.2017 | 00:50

L'agricultura va sorgir a Orient Pròxim fa uns 10.000 anys i després es va expandir cap a Europa, on en pocs milers d'anys va reemplaçar els caçadors mesolítics. Ara, un nou estudi genètic constata que els primers agricultors europeus es van creuar amb els caçadors locals durant 3.000 anys.

Aquesta és una de les principals conclusions d'un estudi que es publica en la revista Nature, en un article liderat per David Reich, de l'Escola Mèdica de Harvard (EUA), fruit de l'exàmen de mostres de 180 individus d'Espanya, Alemanya i Hongria, que daten d'entre 6.000 anys i 2.200 anys abans de Crist.

Estudis previs suggerien que els europeus neolítics descendeixen dels agricultors d'Anatòlia que van emigrar a la regió, però que no es van barrejar gaire amb els caçadors-recol·lectors locals.

Per explorar aquesta teoria, que en part es contradiu en aquest nou treball, Reich i els seus col·legues van combinar anàlisis d'ADN antic i models matemàtics, amb els quals van constatar la hibridació i un flux de gens que va canviar les poblacions europees del Neolític.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema