El trasllat de la commovedora escultura El Crist Jacent, obra de Domènec Fita, des de la Catedral de Girona fins la Casa de Cultura, es va dur a terme dilluns a la tarda.

La peça, considerada l'escultura del segle XX més notòria de la Catedral de Girona, ha dormit fora del temple, on va quedar instal·lada l'any 1959, per integrar-se a l'exposició El buit sobre el ple, una de les programades dins l'Any Fita, en el 90è aniversari de l'artista. El trasllat han requerit de l'ús d'una grua i d'un servei especial de transport per amortir les vibracions i evitar danys a una pesant escultura elaborada en alabastre fa més de mig segle. L'escultura ja va sortir de la Catedral l'any 1994 per formar part d'una exposició al Palau Robert de Barcelona.

L'exposició El buit sobre el ple de la Casa de Cultura de Girona és una mostra retrospectiva que explicarà l'obra de Domènec Fita (Girona, 1927) de manera transversal i permetrà al públic copsar la manera de fer l'artista i l'ús de materials, així com la diversitat de temes tractats i els recursos i tècniques que ha anat abraçant al llarg d'una dilatada carrera.

La Fundació Fita, comissària de l'exposició a través de Kim Bover, presentarà aquest dimecres l'exposició i també una segona mostra titulada Geometrització per la ruptura, organitzada pel pintor Ignasi Esteve (Girona, 1963) que té com a voluntat explicar el sistema de treball de Fita.

La inauguració s'iniciarà a l'Auditori Josep Irla de la seu de la Generalitat a Girona amb la conferència L'art contemporani en la litúrgia després del Concili Vaticà II, a càrrec de Josep Maria Soler, Abat de Montserrat (15 de novembre a les 7 del vespre). Seguidament, a les 8 del vespre, s'inauguraran les dues exposicions a la Casa de Cultura.

Les dues mostres es podran visitar del 15 de novembre al 13 de gener. Geometrització sobre la ruptura es podrà visitar a la sala d'exposicions del segon pis de la Casa de Cultura.

Paral·lelament, s'ha organitzat una sèrie d'activitats familiars i escolars per aprofundir en l'univers creat per Fita i conèixer el seu procés de treball a través de les seves llibretes d'artista. L'activitat es podrà fer lliurement coincidint amb l'horari d'obertura de l'exposició El buit sobre el ple, que oferirà visites i tallers.