El Museu Dalí de Figueres mostra per primera vegada Figura de perfil, un retrat a l'oli que l'artista va pintar quan era un «aprenent» de pintor.

Hi apareix la seva germana Anna Maria, la model principal abans que Gala entrés a la vida del geni i ja concentra la fusió entre tradició i avantguarda que acompanyarà sempre més el geni.

Aquest dimarts farà just 92 anys que es va exposar un sol cop a les galeries Dalmau de Barcelona, en la que era la primera mostra del geni empordanès en solitari.

Era l'any 1925 i Dalí era encara un artista desconegut. Aquell mateix any, el farmacèutic i amic de la família Joaquim Cusí la va adquirir per 500 pessetes i mai més s'havia pogut tornar a veure en públic.

Durant tots aquests anys havia estat a mans de particulars però el març passat la Fundació Gala-Salvador Dalí la va poder recuperar en una subhasta a Londres per 2 milions d'euros.

Ara s'exposa de nou acompanyada de quatre quadres més d'aquella època, propietat del museu, que també van veure's l'any 1925. L'exposició es podrà veure fins a finals del 2018.

Els visitants que a partir d'aquest dimarts entrin al Museu Dalí podran gaudir de Figura de perfil, un retrat que no s'havia exposat mai a Figueres i que de fet només es va veure de forma fugaç el 1925, quan un jove Dalí de 21 anys va presentar la seva primera exposició en solitari.

Va ser a les galeries barcelonines Dalmau en una exposició que incloïa 17 olis i cinc dibuixos. Entre ells hi havia sis retrats de la germana Anna Maria, la model principal d'aquella època i pràcticament sempre d'esquena, així com paisatges, natura morta i retrats d'altres personatges.

La mostra va ser tot un èxit i l'obra Figura de perfil ja va agradar molt. Es diu que Picasso la va visitar i que en va destacar la seva vàlua.

La inauguració s'ha fet coincidir amb la data en què es va obrir l'exposició de Dalí a les galeries Dalmau.Per a aquella època, Salvador Dalí era un artista desconegut i un gran admirador de l'ofici de pintor i el dibuix.

Segons explica la comissària i directora dels museus Dalí, Montse Aguer, era «com una esponja que anava absorbint les diferents tendències», des del cubisme, el purisme o el noucentisme en la recerca del seu propi estil.

Precisament, a Figura de perfil es plasma una constant que s'anirà repetint en la seva obra com és la fusió d'aquestes avantguardes amb la tradició.

La protagonista és la germana asseguda que contempla el paisatge de Cadaqués des d'una finestra, el mateix que es veia des de la casa del pare de l'artista.

L'indret es coneix com es Sortell, un paratge situat a l'entorn de la casa dels Pichot, família d'artistes propera als Dalí, amb un pont característic que comunica amb l'illa adjacent.

És una imatge de «serenor» i «tranquil·litat» amb la «simplicitat de les línies i el tractament dels espais buits», detalla Aguer. Els colors són suaus, propis d'un dia d'hivern, amb detalls elaborats com ara els rínxols de la noia.

El març passat, Figura de perfil va aparèixer a la casa de subhastes Bonham's de Londres i la Fundació Gala-Salvador Dali va adquirir-la per uns 2 milions d'euros. «Estava en força bon estat», afirma Aguer.

El que s'ha fet ha estat canviar el marc daurat que duia per un de negre, més auster, dels anys 20. Per Aguer, és una obra que ja neix «amb misteri i llegenda», per haver-se es exposat una sola vegada i que, un cop recuperada, s'ha decidit ensenyar-la amb quatre quadres més de la fundació, que també formaven part de la mostra de Barcelona del 1925.

Obres de la mateixa època

L'objectiu és «generar nous discursos» amb obres de la mateixa època. Es tracta de dos retrats de la germana, una natura morta ( Sifó i ampolleta de rhum) i el retrat dedicat a Ramoneta Montsalvatge, una noia atractiva de Figueres filla d'una banquer.

Es poden veure en una de les Sales de les Loggies del Teatre-Museu que s'ha ambientat amb la decoració de les galeries Dalmau d'aquella època, amb les parets folrades amb tela de seda roda i un sòcol ampla de fusta.

També s'ha inclòs una taula amb una vitina on es veu el catàleg amb la resta d'obres que no pertanyen a la fundació. Salvador Dalí, aprenent de pintor es podrà visitar fins a finals del 2018.