24 de novembre de 2017
24.11.2017

L'Estat impedeix que la Generalitat recorri el trasllat a l'Aragó de les obres de Sixena

El Museu de Lleida presenta recurs contra la providència del jutge d'Osca que requereix els béns

24.11.2017 | 01:14
Algunes de les obres en litigi.

Ja s'ha esgotat el termini i la Generalitat no ha recorregut la providència del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre en què es requeria al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l'Aragó de les 44 obres d'art en litigi que segueixen al Museu de Lleida.

És la primera vegada que la Generalitat no recorre una ordre judicial en el cas Sixena i el motiu, segons fonts del ministeri de Cultura, és que el mateix ministre, que actua com a conseller de Cultura provisional en aplicació de l'article 155, ha donat l'odre de no presentar recurs.

Les mateixes fonts asseguren que de moment no ha arribat el requeriment íntegre, sinó de forma parcial, i que aquesta indicació s'ha fet que perquè Méndez de Vigo ha expressat el seu compromís d'estudiar la situació «amb diligència» abans de prendre cap decisió, tot i que ha puntualitzat que ho farà «des del principi de respecte a les decisions judicials i amb esperit de col·laborar».

Mentrestant, la Generalitat, a través del seu advocat, va presentar ahir un escrit a l'Audiència d'Osca en què li demana celeritat perquè es pronunciï sobre el recurs presentat fa dos anys i mig contra la nul·litat de les compravendes per evitar un «dany irreversible».

La titular del jutjat de primera instància 1 d'Osca va emetre una sentència l'abril de 2015 en què declarava nul·les les compravendes de les 97 obres en litigi efectuades pel Govern i pel Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a l'ordre religiós del monestir de Sixena entre el anys 1983 i 1994.

Aquesta sentència implicava el trasllat a l'Aragó d'aquests béns i la Generalitat va recórrer aquesta decisió a l'Audiència. La sala, però, encara no s'ha pronunciat i mentrestant, una interlocutòria del mateix jutjat d'Osca ordenava el trasllat provisional de les peces fins que no es resolgués el recurs.

Tant el conseller Vila com Puig es van negar reiteradament a donar el vist-i-plau a aquest trasllat, al qual s'oposa també el Consorci del Museu de Lleida, al·legant que la col·lecció del Museu no es pot disgregar i acollint-se a les lleis catalanes de patrimoni.

La Generalitat, amb l'escrit presentat aquest dijous, alerta a l'Audiència d'Osca que seria «enormement perjudicial» que es fes efectiu el trasllat provisional i acte seguit es dictés una sentència contrària a aquesta decisió.

«Botí de guerra»

L'historiador de l'art i conservador del Museu de Lleida, Albert Velasco, va afirmar ahir a través de Twitter que el govern espanyol utilitza l'aplicació de l'article 155 per endur-se el que qualifica de «botí de guerra».

D'altra banda, els serveis jurídics del Museu de Lleida han presentat un recurs contra la providència del jutge d'Osca que requereix la devolució dels béns del Monestir de Sixena, malgrat no formar part del litigi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona