Més de 200 persones van participar ahir a una marxa per reclamar el trasllat a Aragó de les obres d'art sacre de Sixena que actualment són a Catalunya. L'acte va acabar al poble de Berbegal (Osca).

La marxa va ser organitzada per la plataforma Sijena Sí i va sortir de Tormillo, Peralta de Alcofea i Barbastre fent entre 7 i 22 quilòmetres.

L'objectiu de l'acte era exigir el trasllat immediat de les peces, una decisió que ara és en mans del Ministeri de Cultura com a responsable de la conselleria catalana des de l'aplicació de l'article 155. És per això que el coordinador de la plataforma, Juan Yzuel, va demanar al ministre Íñigo Méndez de Vigo que acatés el requerment del jutge d'Osca, que va demanar el trasllat de les 44 peces que estan a Lleida.

A l'acte també es va demanar el lliurament de la resta de béns en litigi: les pintures murals de Sixena que es conserven al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) a Barcelona, les 112 obres de parròquies de la Franja que són a la capital del Segrià i que reclama el Bisbat de Barbastre i quatre peces més procedents de Peralta de Alcofea i Berbegal, que pertanyen al bisbat d'Osca.

L'acció es va anomenar «marxa ciutadana per la unitat» i va acabar amb la lectura d'un manifest a la plaça de l'església de Berbegal. Segons els seus organitzadors, aquesta lluita és una qüestió de «justícia i dignitat» perquè insisteixen que les obres que són a Catalunya es van «espoliar» als seus legítims propietaris.

El 15 de novembre un jutge d'Osca va dictar un requeriment dirigit al ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, en què li demanava que complís l'execució provisional de la sentència i facilités l'entrega de les obres en litigi a l'Aragó. El ministre va assegurar que el requeriment encara no li havia arribat oficialment. Tot i així, va explicar que un cop rebés la documentació, actuaria «amb diligència i deteniment».