El Festival Temporada AltaEl seu director, Salvador Sunyer, lamenta que hagin de "pagar igualment el milió i mig d'euros que els reclamen", malgrat tothom diu que judicialment tenen "les de guanyar".

Sunyer vaticina que amb aquesta mesura "si res no canvia, tancaran la majoria de fundacions, companyies i empreses de teatre",

Aquest cap de setmana es va donar a conèixer que Hisenda reclama 1,4 milions d'euros al Temporada Alta i el festival va anunciar que veia difícil la seva continuïtat.

En una entrevista a RAC1, el director del festival ha destacat que "tot el sector cultural corre perill" amb aquesta decisió de l'Agència Tributària i ha remarcat que "que el Temporada Alta corri perill o no és anecdòtic. El que és més greu és que moltes empreses i companyies del nostre país corrin perill".

Salvador Sunyer ha explicat que "totes les subvencions que donen les administracions són sense factura i, per tant, no tenen IVA. Per tant, quan justifiques la subvenció, has de justificar tota la despesa i t'ho has de gastar tot".

Associació amb el transport

Sunyer també ha ressaltat que davant d'aquesta possibilitat que Hisenda reclamés l'IVA al sector cultural "vam fer una associació, juntament amb el sector del transport públic, que també són afectats, i vam aconseguir que tots els partits al Congrés aprovessin que les subvencions -pel sector cultural i el dels transports públics- no havien de tenir IVA".

Tot i aquest retorn de l'IVA, el director del festival gironí ha destacat que "al Temporada Alta no sobrevivim gràcies a les subvencions. No hi ha cap festival a Europa que no tingui una part de subvencions però el Temporada Alta és diferent dels altres perquè la subvenció no arriba al 50 per cent. La partida més gran que té prové d'empreses que fan l'esponsorització".

Si s'hagués de pagar l'IVA a partir d'ara, Sunyer ha assegurat que "les entrades no canviarien de preu el que haurien de fer els festivals i els teatres és fer menys espectacles i programar menys".

Entitats abocades al tancament

Diverses entitats culturals han advertit que la reclamació d'Hisenda perquè abonin el 21% de l'IVA de les subvencions dels últims anys els aboca al tancament, mentre que d'altres han constatat els greus perjudicis que els suposa.

L'Ajuntament de Barcelona ha qualificat de "molt greu" l'impacte que podrien tenir les reclamacions d'IVA per part d'Hisenda si arribessin a afectar totes les institucions culturals amb participació del Consistori.

Les demandes d'Hisenda sumen gairebé un milió d'euros en el cas del Mercat de les Flors, 1,3 milions al Teatre Lliure i 1,1 milions al Museu d'Art Contemporani de Barcelona, segons ha informat avui en roda de premsa el gerent de l'Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Valentí Oviedo.

L'Ajuntament és també la institució de referència en altres centres culturals on no s'ha produït, de moment, reclamacions d'Hisenda, com l'Auditori, el Museu de Ciències Naturals de Barcelona i el Museu Picasso.

Un dels més contundents a l'hora d'advertir sobre les conseqüències d'aquesta reclamació ha estat el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, que ha informat que Hisenda els reclama 1,3 milions d'euros en concepte de devolució de l'IVA de les subvencions rebudes el 2016 i que ha reconegut que "pagar aquests diners significaria haver de tancar el teatre".

"El nostre pressupost per produir i programar teatre és poc més del que no ens reclamen; per tant, si hem de pagar 1,3 milions a Hisenda no podrem oferir teatre", ha conclòs el director teatral.

"Estic preocupat i a la vegada molt tranquil -ha conclòs Lluis Pasqual-, perquè, senzillament, no podem pagar, així que no hi ha res que puguem fer. Només tancar".

L'Agència Tributària també reclama més d'un milió d'euros al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) per la devolució del 21% de l'IVA de les subvencions en els exercicis del 2013, 2014 i 2015 i, el museu espera que se'ls reclami l'IVA de les del 2016.

El MNAC, que ha recorregut aquesta decisió d'Hisenda, hauria de pagar un milió d'euros pels tres primers anys, al que se sumarà la quantitat estipulada per al 2016.

El portaveu del MNAC ha explicat que "Hisenda reclama perquè considera que les subvencions que rebem tenen com finalitat abaratir el preu de l'entrada, però en realitat les aportacions rebudes no són subvencions al preu d'entrada, sinó que serveixen per al manteniment de l'estructura del museu, la conservació del patrimoni o la investigació".

Una altra institució que ha rebut la reclamació d'Hisenda és el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) que considera els 1,25 milions d'euros que se'ls exigeix pot tenir un "efecte econòmic molt significatiu".

Segons un portaveu del centre, la reclamació d'Hisenda té una doble vessant: "d'una banda, el centre perd de manera immediata les devolucions sol·licitades, la qual cosa ha causat ja problemes de tresoreria, i per un altre, quan arribin les actes definitives de l'Agència Tributària, li generaran obligacions de pagament importants".

El gerent de l'ICUB ha assenyalat que entre les diferents administracions de referències de les entitats culturals afectades per la reclamació "tenim en marxa accions coordinades, com la que va aconseguir que s'aprovés la llei que impedeix aplicar aquests criteris sobre l'IVA a partir del 2017".

"Aquesta acció coordinada s'ha de dirigir ara a fer un front comú per evitar l'aplicació retroactiva del cobrament de l'IVA a les subvencions culturals", ha assenyalat el gerent.

Valentí Oviedo ha atribuït el fet que la major part de les reclamacions d'Hisenda estiguin tenint lloc a Barcelona "al criteri específic del responsable dels inspectors de Barcelona, que té autonomia",

En relació amb aquest tema, el PSOE ha exigit avui "coherència i rigor" al Govern amb l'IVA cultural en les subvencions, així com "corregir de manera immediata" la "incongruència" per la qual l'Agència Tributària ha iniciat procediments de reclamació de l'impost a entitats culturals.

Així ho ha dit el secretari de Cultura del PSOE, Ibán García del Blanco, qui ha reclamat que es "mantingui" el criteri pel qual "les administracions públiques atorgaven les subvencions a projectes culturals sense considerar-les subjectes a l'IVA".

De la seva banda, fonts de la Fundació Miró han indicat a Efe que no han rebut cap requeriment en aquest sentit, però han recordat que és una institució privada "i les administracions públiques cobreixen aproximadament un 15 per cent del pressupost, a diferència d'altres museus, en els que cobreixen entre el 80 i el 90 per cent".

De la mateixa manera, ni el Gran Teatre del Liceu, ni el Palau de la Música han rebut, de moment, cap reclamació d'Hisenda al respecte.