El director del festival d’arts escèniques Temporada Alta, Salvador Sunyer, va alertar ahir de la «difícil viabilitat del festival» perquè Hisenda li reclama 1,4 milions d'euros en concepte d'IVA per les subvencions culturals que ha rebut en els darrers quatre anys.

A través d'un comunicat, el certamen assegurava ahir que el ministeri també ha reclamat aquest impost a altres entitats culturals i ha alertat que això suposa «un cop al sector» i un «impacte irreversible» per al festival, ja que enguany el seu pressupost ronda els 3 milions d'euros.

En declaracions a l'ACN, Sunyer va detallar que estan buscant un aval a través d'altres entitats i empreses per fer efectiu aquest pagament, ja que ara mateix el certamen no hi pot fer front. Per aquesta raó, el director del Temporada Alta ha anunciat que aniran als tribunals per evitar aquest pagament.

El director del Temporada Alta va manifestar la seva «disconformitat» així com «l'enorme dificultat que suposa» la reclamació de l'Agència Tributària sobre el festival de teatre i «altres equipaments i entitats culturals del país» de l'IVA de les subvencions atorgades en els darrers anys. De fet, Salvador Su­nyer assegura que el festival «corre el perill de no fer-se els pròxims anys i que ara mateix no té diners per fer efectiu aquest pagament». Per a Sunyer, «és absolutament impossible continuar fent un festival com aquest en aquestes condicions». Sunyer va realitzar aquestes declaracions en el marc de la Setmana dels Programadors en Temporada Alta, una programació intensa d'espectacles de creació contemporània que concentra al voltant de 10 propostes escèniques amb una important presència de programadors internacionals.Pressupost de 3 milions d’euros

El festival gironí té enguany un pressupost que ronda els tres milions d'euros, dels quals un terç prové d'ajudes públiques. Programa un centenar d'espectacles, dels quals 26 són estrenes absolutes, 25 internacionals i 26 produccions o coproduccions. Temporada Alta programa els seus espectacles en les ciutats de Girona i Salt d'octubre a desembre.

El festival recorda que fins ara les administracions públiques han atorgat les subvencions a projectes culturals sense considerar-les subjectes a IVA, ni en el moment de concedir-les ni en les justificacions administratives posteriors. Les diferents intervencions de totes les administracions públiques «han validat durant aquests anys el supòsit que les subvencions no portaven IVA».

Tot i això, afirma que des de fa uns mesos, Hisenda, a través de l'Agència Tributària, ha iniciat diversos procediments de reclamació de l'impost -sobre els últims 4 anys d'exercici- a entitats culturals, entre elles Temporada Alta, a qui reclama un import d'1.400.000 euros corresponents als exercicis entre 2012 i 2015. Aquestes reclamacions, subratlla el festival, «es fan efectives quan el Congrés dels Diputats va aprovar la Llei de Contractes Públics (publicada en BOE el passat 9 de novembre) que recull l'excepció en Cultura per la qual s'interpreta, d'acord amb una directriu europea històrica, que les subvencions culturals no estan subjectes a IVA». Temporada Alta alerta sobre «la difícil viabilitat del festival en un futur immediat».