El ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, ha donat instruccions als òrgans del Departament de Cultura de la Generalitat per traslladar a l'Aragó 44 obres d'art del Museu de Lleida.

El ministre, que actua com a conseller de Cultura provisional en aplicació de l'article 155, respon així al requeriment del Jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre passat, i també precisa que facilitarà «immediatament» al jutge la ubicació exacta de totes les peces, una data de lliurament i els mitjans a partir del qual es farà efectiu.

«Tan aviat com es rebi la resposta a la sol·licitud d'informació es procedirà a traslladar-la al jutjat», especifica el ministre en la mateixa resposta, en què també recorda que qualsevol actuació requerida està delimitada per l'aplicació del 155.

El jutge va sol·licitar recentment al ministre de Cultura que possibilités el trasllat de 44 peces del patrimoni del monestir de Sixena que són a Catalunya.

Divendres passat, després de la reunió del Consell de Ministres, Méndez de Vigo va explicar que no havia rebut la providència del 15 de novembre enviada pel jutge d'Osca, que ahir va arribar al ministeri.

En la seva resposta al jutjat, el titular de Cultura recorda que qualsevol actuació està delimitada per l'acord del Ple del Senat, per la qual va assumir les competències de la conselleria de Cultura després de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

L'actuació del ministeri en l'àmbit competencial del Departament de Cultura per a l'exercici de les funcions del conseller -diu el ministre- ha de garantir el funcionament de l'organització administrativa ordinària que, segons l'article 71 de l'Estatut, és la Generalitat a qui correspon l'exercici de les funcions executives.

L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, va demanar ahir a Méndez de Vigo que no executi la sentència que ordena el lliurament de les obres d'art i que apliqui «el criteri de prudència».

Ros recorda al ministre que la sentència està recorreguda pel Consorci del Museu de Lleida, «que és qui està garantint la integritat de la col·lecció i la cura de les obres d'art'». Així mateix, el paer en cap demana la convocatòria d'una reunió urgent del Consorci per abordar aquesta situació.

Per la seva part, Lluís Puig, exconseller de Cultura, lamenta la decisió del ministre: «Un pont més trencat. Així volen restablir el diàleg?», va excriure al Twitter des de Brussel·les. També ha retret a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, el suport dels socialistes a l'aplicació del 155.