El gerent de l'Institut de Cultura de Barcelona, Valentí Oviedo, va apostar ahir perquè les diferents institucions culturals públiques a qui Hisenda reclama l'IVA de les subvencions rebudes en els últims anys no paguin cap import fins que se celebri el judici i hi hagi sentència ferma.

Segons va explicar Oviedo, els equipaments públics poden sol·licitar la «dispensa en garantia», un mecanisme que permet no pagar aquest import fins que hi hagi sentència ferma.

Oviedo va recomanar fer totes les al·legacions «possibles» i es va mostrar confiat que amb l'entrada en vigor de la Llei de Contractes aquest novembre, que preveu que les subvencions no estiguin subjectes a l'IVA, en un futur quedi justificat que no s'hagi de pagar el que reclama Hisenda abans de l'entrada en vigor de la norma.

Des de l'ICUB situen en 3,5 MEUR les quantitats reclamades per l'Agència Tributària dels organismes, on l'Ajuntament de Barcelona té majoria al patronat.

D'altra banda, el PSOE va exigir ahir «coherència i rigor» al Govern espanyol amb l'IVA cultural en les subvencions, així com «corregir de manera immediata» la «incongruència» per la qual l'Agència Tributària ha iniciat reclamacions de l'impost a entitats culturals a Catalunya.

Així ho va expressar el secretari de Cultura del PSOE, Ibán García del Blanco, després que el director del Teatre Lliure, Lluís Pasqual, anunciés ahir que Hisenda ha reclamat a aquesta institució cultural 1,3 milions d'euros en concepte de devolució de l'IVA de les subvencions rebudes el 2016. Una quantitat a pagar que, segons Pasqual, «significaria haver de tancar el teatre». L'Agència Tributària reclama més d'un milió al Museu Nacional d'Art de Catalunya.