El portaveu del Govern i ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va dir ahir que «les parts litigants», és a dir els governs català i aragonès, «no tenen cap competència» en el cas de la devolució a l'Aragó dels Béns de Sixena, ara a Lleida.

«Les parts litigants en el procés no tenen cap competència sobre aquesta qüestió. La té el jutge i jo seguiré estudiant-ho amb deteniment i fent, com és lògic, allò que em demana el jutge», va assenyalar Méndez de Vigo en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

«S'han de complir sempre -va reiterar- les resolucions judicials i insisteixo que jo he actuat amb diligència i ara ho estudiaré amb deteniment».

Va recordar que ell va rebre «per correu electrònic escanejada» la providència del jutge la setmana passada, «però sense la documentació oficial», i que no ha estat fins «dijous passat» quan li ha arribat aquesta al seu despatx.

«Vaig contestar immediatament al jutge sobre el que em demanava, és a dir, establir una relació dels béns, l'estat en què es troben... etcètera, etcètera. Això és el que he procedit a fer amb el departament de Cultura de Catalunya, i aquí estem», va indicar.

El ministre va precisar que hi ha hagut una sentència de l'Audiència Provincial d'Osca resolent el recurs que es va plantejar en el seu moment i confirmant la sentència del jutjat de primera instància» i s'ha compromès «a seguir estudiant-ho amb deteniment i a seguir les instruccions» que determini el jutge.

Méndez de Vigo va afegir que aquesta no és la primera sentència sobre la devolució dels béns perquè ja n'hi va haver una altra al juliol del 2016 a conseqüència de la qual la Generalitat va tornar 51 peces del monestir de Sixena que estaven al Museu Nacional de Catalunya.

«Conec molt bé el cas perquè el ministeri està al Museu Nacional de Catalunya i recordo que el conseller en aquell moment, davant el requeriment del jutge, va demanar tenir més temps perquè havia de portar a terme una sèrie de procediments formals i jo vaig votar a favor que se li concedís perquè el conseller em va dir que les retornaria com així ha estat».