La Fundació Gala-Salvador Dalí ha finalitzat després de disset anys d'anàlisis i investigacions el Catàleg Raonat de Pintures de Salvador Dalí digital, que inclou un miler d'obres del geni empordanès entre el 1910 i el 1983.

La institució va presentar ahir l'últim tram de la publicació i tot el compendi, que s'allotjarà en un web a l'abast de qualsevol usuari de forma gratuïta.

La intenció de la Fundació és establir, de forma definitiva, el corpus d'obra pictòrica daliniana compresa entre 1910 i 1983 i que el catàleg es converteixi en una eina de consulta imprescindible per a tots aquells que pretenguin aprofundir en el coneixement de l'activitat artística del pintor.

La publicació, que apareix en castellà, català, francès i anglès, és un projecte transversal i pioner d'investigació que es va plantejar per a l'estudi i divulgació del llegat de Salvador Dalí.

Inspirat en Miró i Turner

El catàleg es va basar inicialment en el de Joan Miró, revisat per l'artista en vida, i en el William Turner, promogut per la Tate Gallery de Londres.

La Fundació ha constatat ara que la seva feina ha servit d'inspiració per a d'altres com els que tenen a veure amb l'obra de Joaquim Torres-García o Roy Liechtenstein.

El Catàleg Raonat de la Pintura de Dalí inclou cinc trams dividits cronològicament fins a completar un miler de peces, «un nombre màgic» segons va dir ahir la directora dels Museus Dalí, Montse Aguer.

A més, Aguer va explicar que diversos especialistes estudien entre deu i quinze obres més per veure si es poden incloure en aquesta publicació.

La directora va destacar la col·laboració «excel·lent» de museus com el Reina Sofia, mentre que la reticència dels col·leccionistes particulars han dificultat la tasca de descobrir la datació i procedència d'alguns quadres.

Aportacions d'Antoni Pitxot

De la seva banda, la cuidadora en cap de la Fundació, Carme Ruiz, va detallar que la investigació d'aquests disset anys s'ha completat amb les «valuoses aportacions d'Antoni Pitxot, qui va ser director del teatre Museu fins al 2015».

«El seu testimoni ha estat crucial per a l'estudi i la catalogació de les pintures incloses en el catàleg raonat, especialment les realitzades a partir dels anys 70, moments en què Pitxot era col·laborador del Teatre Museu i testimoni directe de les execucions de moltes de les peces d'aquest període».

Aguer també va avançar que, a llarg termini, la Fundació té previst materialitzar el Catàleg Raonat de Pintura en paper i que treballa simultàniament en les escultures i en l'obra gràfica, «però n'hi ha per a temps, perquè són processos difícils, ardus i molt més complicats encara que els de pintura».

Els milers de creacions de Dalí en diferents formats i tècniques estan sent estudiades per tècnics especialistes i l'objectiu és presentar un primer tram d'aquesta catalogació a final del 2018.

La presentació del darrer tram del catàleg s'ha fet coincidir amb la renovació del format i el disseny l'eina de consulta en línia, que des d'aquest dilluns és més «accessible» per als usuaris.