L'obrador bisbalenc Vilà Clara Ceramistes va inaugurar ahir l'exposició temporal De Vilà Clara a Vilà-Clara a la sala d'exposicions temporals del Terracota Museu. L'acte, celebrat a les dotze del matí, va ser presidit per Lluís Sais, alcalde de La Bisbal, i va comptar amb l'actuació de la formació bisbalenca Tres i no res.

L'exposició és una retrospectiva de la tasca realitzada per l'obrador de Josep Vilà Clara i el seu fill, Josep Vilà-Clara Garriga, dues figures transcendents en la història moderna de la ceràmica de la ciutat i, per extensió, de tot Catalunya.

Dos treballadors de la ceràmica que, moguts per una vocació incansable al llarg dels seus anys d'ofici, han mostrat sempre un elevat sentit d'exigència i de reivindicació per la professió que ha ajudat a fer créixer i dignificar l'actual ceràmica de la Bisbal.

Els homenatjats

Josep Vilà Clara (1910-1989), va ser una figura transcendent de la història moderna de la ceràmica bisbalenca, un dels pioners que va saber fer el pas de la terrissa tradicional a la ceràmica d'autor considerada com a objecte d'art, i fundador d'una família de ceramistes que amb les seves creacions van saber donar relleu i qualitat a la ceràmica de la zona. El seu principal mèrit va ser haver estat capaç de convertir-se, sense un coneixement heretat i de manera totalment autodidacta, en un consumat artista.

El seu fill, Josep Vilà-Clara Garriga, és qui porta actualment la direcció artística del taller, tot fent peces d'autor que li permeten una gran llibertat creativa i plàstica. A diferència del pare, la seva obra i les seves recerques l'han portat a valer-se menys dels recursos estrictament decoratius i recolzar-se més en la qualitat dels materials.

Partint d'un figuratiu abstracte en les seves primeres creacions, l'autor evoluciona amb el temps cap a un surrealisme abstracte; la idea i el concepte, el diàleg entre volums positius i negatius (entre el ple i el buit), els ritmes, la línia, els plans, l'abstracció com a exaltació de la pura plasticitat, conformen l'expressió d'un nou llenguatge.

L'objectiu de la mostra és «donar a conèixer aquests dos artistes», al considerar que « ajuda a dignificar l'ofici i, de retruc, la ceràmica de la Bisbal», expressa l'organització de l'exposició en un comunicat.