Exposicions dedicades a l'heroïna postmoderna Gala Dalí, a l'escultor Jaume Plensa, la dimensió més política d'Antoni Tàpies, l'artista Kader Attia i els relats originaris que van alimentar les pel·lícules de la factoria Disney presidiran la temporada expositiva d'aquest 2018 a Catalunya.

També marcaran l'any artístic la cuina de Picasso, la presentació per primera vegada d'una exposició estable de la col·lecció d'art contemporani del Macba, la inauguració del nou relat de Renaixement i Barroc del MNAC i l'obertura de portes de la casa-museu dedicada a Joan Miró en la seva masia familiar de joventut a Mont-roig del Camp.

El paper de Gala Dalí al MNAC

Una de les exposicions més esperades arribarà al juliol al MNAC a través de Gala Salvador Dalí. Una habitació pròpia a Púbol, de qui es proposa desvetllar el seu paper clau en l'art del segle XX i assistir a la seva transformació en una artista de ple dret, ja que la parella va iniciar una cooperació artística, que va significar l'autoria compartida d'algunes obres.

Abans, però, al MNAC serà el moment del dissenyador, artesà, poeta, assagista i figura principal del moviment Arts and Crafts, William Morris, a partir del febrer.

Al Museu Picasso, que també presentarà temporada aquest gener, una de les cites més cèlebres tindrà lloc a partir del 24 de maig amb la primera exposició que aborda la relació entre el pintor malagueny amb la gastronomia, i ho farà amb la col·laboració de Ferran Adrià.

El CCCB iniciarà l'any expositiu amb la ja inaugurada i apocalíptica Després de la Fi del Món que, fins al 29 d'abril, seguirà mostrant el present i futur de la crisi climàtic. Tampoc hi faltarà el World Press Photo 2018 a la seva seu tradicional. Al centre cultural, que presentarà temporada a mitjans gener, també se citaran les tradicions més secretes de l'art des dels anys 50 en una mostra que aborda l'ocultisme, la màgia, l'esoterisme i el misticisme.

El Macba, a més de la primera exposició estable sobre la col·lecció de Jaume Plensa, també comptarà amb diverses exposicions monogràfiques sobre Francesc Torres, el teòric i artista argentí Oscar Masotta, l'artista Domènec, la mexicana Melanie Smith i el grup Raqs Media Collective.

A la Fundació Mapfre es podrà veure una exposició dedicada a la fotografia de Brassaï, amb la ciutat de París com a tema principal, i des d'octubre, la mostra Picasso-Picabia. Història de la pintura.

Miró i el Japó

L'estrella de la Fundació Joan Miró serà l'exposició que dedicarà a l'artista franco-argelí Kader Attia (Premi Joan Miró 2017), que és reconegut per investigar les petjades del colonialisme i que a partir de juny mostrarà una exposició inèdita a la capital catalana.

Se citarà en la mateixa fundació una exposició dedicada a l'artista japonès Itó Shinsui, l'actitud artística del qual i estètica evidencia les relacions subtils i profundes entre l'obra de Miró i el pensament i art nipó.

Per altra banda, la Fundació Tàpies posarà en valor la «dimensió política» de l'artista amb Antoni Tàpies. Biografia política des de juny i a través d' Antoni Tàpies. T de Teresa a partir de febrer.

Disney per als més petits

Per al públic familiar, l'exposició més desitjada serà la de Disney al CaixaForum a partir del 22 de març, que investigarà els orígens literaris d'aquesta «gran fàbrica de creació de somnis», com va dir la directora adjunta de la Fundació Bancària La Caixa, Elisa Durán.