La Librería, de la realitzadora catalana Isabel Coixet, es va endur dissabte el Premi Forqué al millor llargmetratge de ficció o animació en la 23a edició dels guardons cinematogràfics, que es consideren l'avantsala dels Premis Goya.

El film, però, va haver de compartir el premi amb El Autor,, amb el qual va empatar en nombre de vots.

La gran perdedora va ser la producció Estiu 1993, de Carla Simó, que va ser rodada a la Garrotxa. El film optava el Premi a la millor pel·lícula, però també a la millor interpretació masculina, per David Verdaguer, i femenina, pel treball de Bruna Cusí. En cap dels tres casos hi hagut sort per aquesta producció catalana.

Els premis reben el nom del director de cinema, guionista i productor José Maria Forqué, un dels més prolífics i versàtils del cinema espanyol i pare de l'actriu Verónica Forqué i el director Álvaro Forqué.

En aquesta edició, la número 23, el premi al millor actor va serper a Javier Gutiérrez pel seu paper protagonista a El Autor, mentre que el premi a millor actriu va recaure en Nathalie Poza, pel seu treball a No sé decir adiós.

El premi al millor llargmetratge llatinoamericà va ser per a la producció xilena Una mujer fantástica, de Sebastián Lelio; mentre que el millor documental va ser per la història autobiogràfica Muchos hijos, un mono y un castillo, de Gustavo Salmerón.

El palmarès el van completar Madre, de Rodrigo Sorogoyen, com a millor curtmetratgeMadre, i Lo que de verdad importa, Premi pel foment de l'educació i els valors.Lo que de verdad importa

Boriz Izaguirre, Elena Sánchez i Edu Soto van ser els encarregats de presentar la gala.

Els Premis Forqué els atorga l'Entitat de Gestió dels Drets dels Productors Audiovisuals, entitat sense ànim de lucre creada el 1996 per posar en valor la tasca del productor cinematogràfic en la indústria del sector audiovisual. Actualment compta amb 2.000 associats.

Per primera vegada en les seves 23 edicions -només amb l'excepció de l'any passat, quan es va fer a Sevilla-, els Premis Forqué es van entregar fora de Madrid. En concret, a Saragossa, bressol de qui dona nom als guardons, José Maria Forqué.

També va ser un aragonès qui va rebre aquest 2018 la Medalla d'Or a la Millor Trajectòria en Producció, que que va recaure en el cineasta Carlos Saura, nascut a Osca el 1932.

Amb una carrera de renom internacional que li ha valgut un premi Bafta, un Os d'Or i dos de plata al Festival de Berlín i dos premis Goya, Saura té entre els seus títols pel·lícules icòniques del cinema espanyol com Cría Cuervos, Bodas de Sangre, Iberia o ¡Ay, Carmela!.

La Medalla d'Or l'han rebut en edicions anteriors Agustín Almodóvar, José Luis Borau, Santiago Segura, Fernando Trueba o Luis Pérez, entre d'altres.