Agustí Centelles servirà per reflexionar sobre el rol del fotoperiodisme al Museu de l'Empordà. L'equipament cultural de Figueres acull, a partir de divendres de la setmana que ve, Agustí Centelles. Retrats de Guerra.

La mostra, una aposta itinerant de la Fundació Vila Casas, es podrà veure fins al 8 d'abril a la capital de l'Alt Empordà. El testimoni de Centelles sobre la Guerra Civil servirà per fer una taula rodona i una conversa, a més d'altres activitats complementàries, sobre el paper dels fotoperiodistes en particular i els mitjans de comunicació en general durant les guerres.

Les dues últimes setmanes, del 23 de març al 6 d'abril, la Fundació Clerch i Nicolau completarà l'oferta amb una exposició de fotografies de Rafael Vilarrubias titulada Fotoperiodisme a la rereguarda.

Centelles és l'autor d'algunes de les imatges més icòniques del conflicte bèl·lic que es va allargar entre el 1936 i el 1939. «Hi ha des de fotografies del president Companys i el seu govern fins a retrats de persones com les vídues de soldats que van morir al front», explica el director del Museu de l'Empordà, Eduard Bech.

L'alcaldessa, Marta Felip, va ressaltar ahir en la presentació que l'exposició «toca la fibra» a Figueres perquè va ser «la segona ciutat catalana que més va patir el conflicte».

Un total de 110 fotografies integren la mostra amb les dues primeres etapes de la trajectòria d'Agustí Centelles. Les obres pertanyen a la col·lecció de còpies d'autor que la Fundació Vila Casas va adquirir el 2010 als descendents de Centelles. L'exposició es va estrenar el 2012 i s'organitza en cinc àmbits: República, 1931-1939; 19 de juliol i l'inici de la Guerra Civil; el front (retrats del front); rereguarda i el camp de concentració de Bram.

El Museu de l'Empordà farà visites comentades a la mostra. Una altra activitat familiar l'ha programat el Museu Memorial de l'Exili de la Jonquera, sota el títol Zona de conflicte i mitjans de comunicació.