El Museu Nacional de Picasso-París, a França, i la Universitat Northwestern / Institut d'Art de Chicago i el Centre d'Estudis Científics en les Arts de la Universitat Northwestern (NU-ACCESS, per les seves sigles en anglès), als Estats Units, han completat la primera gran investigació material i estudi dels bronzes de Picasso mundialment famosos del Museu de Picasso-París usant instruments portàtils d'avantguarda.

L'equip internacional de científics, conservadors d'art i curadors van utilitzar els instruments portàtils i una sòlida base de dades de «empremtes dactilars» d'aliatge per analitzar de forma no invasiva un inestimable grup de 39 bronzes (fosos entre 1905 i 1959) i 11 escultures de xapa pintada (de la dècada de 1960) a la col·lecció del Museu Nacional Picasso-París.

Els investigadors van poder rastrejar 5 bronzes fosos a París durant la Segona Guerra Mundial a la fosa d'Emile Robecchi, un col·laborador menys conegut de Picasso. També van descobrir que les composicions d'aliatge de Robecchi van variar significativament durant 1941 i 1942, probablement reflectint les difícils circumstàncies de l'ocupació nazi de París. En el seu estudi de les escultures de xapa de ferro de Picasso, els científics informen sobre l'ús de la plata per als trets facials en una obra inspirada per una de les seves esposes.

La directora de Conservació i Ciència Grainger a l'Institut d'Art de Chicago, Francesca Casadio, va presentar ahir les troballes en una conferència de premsa, en el marc de la reunió anual de l'Associació Nord-americana per l'Avanç de la Ciència (AAAS, per les sigles en anglès), que se celebra a Austin, Texas.