El festival Clownia de Sant Joan de les Abadesses (Ripollès) ha donat a conèixer la programació de la cinquena edició que es farà del 28 de juny fins a l'1 de juliol. Els seus impulsors, Txarango, han assegurat aquest dimarts que serà l'edició "més internacional" del certamen. Entre la trentena d'artistes convidats enguany, destaquen els australians The Cat Empire, Els Catarres, el raper Valtonyc, Roba Estesa i l'Orquestra Di-Versiones, entre d'altres. Aquests noms se sumen al dels artistes ja anunciats fa unes setmanes, com són els colombians Doctor Krápula, els alemanys Bukahara o els lleidatans Koers, així com dues grans veus femenines de la música mestissa, com són Amparo Sánchez (Amparanoia) i Marinah (Marina Abad, que canta en solitari després de deixar Ojos de Brujo). El 19 de desembre passat es van posar les entrades a la venda. Els abonaments gratuïts per a menors de 12 anys s'han exhaurit.

El festival Clownia aixecarà de nou el teló el pròxim 28 de juny i ho farà amb una programació que inclou una trentena de propostes. Els seus amfitrions,Txarango, han presentat aquest dimarts a Barcelona el gruix de la programació del que serà l'edició "més ambiciosa i internacional". Pensat com a un festival familiar i d'àmbit festiu, el certamen arriba a la cinquena edició amb noms internacionals com ara els australians The Cat Empire i la seva fusió de jazz, reggae, ritmes llatins i ska. La formació va gravar amb els Txarango 'Som foc' inclòs a l'últim disc dels ripollesos 'El cor de la terra'. Serà una oportunitat per veure'ls compartir escenari per primer cop.

També destaquen els alemanys Bukahara, els holandesos Bazzookas així com els sons llatinoamericans de dues formacions reconegudes, com són Los Caligaris (Argentina) i Doctor Krápula (Colòmbia)

I de l'escena musical catalana, figuren noms com Els Catarres, que presentaran el seu últim treball; Xavi Sarrià (exlíder dels Obrint Pas) que interpretarà els temes del seu primer disc en solitari; Doctor Prats, i dues llegendes de la rumba fusionada, com són Sabor de Gràcia i Joan Garriga & el Mariatxi Galàctic. Per altra banda, també es presentarà el primer treball de cançó d'autor i amb sonoritat brasilera de Marcel Lázara (exveu i guitarra de Txarango) i Júlia Arrey.

Txarango, avui durant la roda de premsa de presentació | Foto: ACN

El raper mallorquí Valtonyc, que s'ha fet darrerament famós per la seva condemna a presó per les lletres de les seves cançons, també estarà present en aquesta cinquena edició, juntament amb d'altres noms com els gironins Orquestra Di-Versiones i les formacions Diluvi i Auxili del País Valencià.

Veus femenines i formacions emergents

Enguany també s'ha volgut fer èmfasi en les veus femenines de la mà d'Amparo Sánchez (Amparanoia), Marinah (Marina Abad, que canta en solitari després de deixar Ojos de Brujo), així com la formació Roba Estesa.

I com cada any, també es dedica un espai a formacions emergents. Enguany s'ha convidat als lleidatans Koers, els barcelonins La Mulata, el folk festiu dels O Sonoro Maxín, la cantautora Suu i el duet Jo Jet i Maria Ribot. Per altra banda, el Dj resident del Clownia tornarà a ser Dj OGT, que aquest 2018 celebra el seu desè aniversari darrere dels plats.

Pel que fa a les propostes familiars i de circ, destaca el Gran Cabaret Clownia amb Guillem Albà & La Marabunta; Ivan Prado de Pallassos en Rebeldía; El Pot Petit i les acrobàcies de Pam i Peu.

Finalment, l'Espai Consciència i les activitats que s'hi faran es presentaran més endavant. De moment, però, s'ha anunciat l´espectacle Ovidi4, que David Caño, Borja Penalba, Mireia Vives i David Fernàndez han dedicat a Ovidi Montllor.

La programació es completarà amb l'actuació de Txarango que actuarà dalt de l'escenari amb un espectacle inèdit per presentar alguns dels temes del seu darrer disc acompanyats d'"amics" amb qui han compartit escenaris.

Des que es van posar les entrades a la venda el 19 de desembre passat, ja s'han exhaurit els abonaments gratuïts per a menors de 12 anys que el festival posava a l'abast de les famílies. A partir d'ara, els abonaments per a aquest col·lectiu es poden comprar a un preu reduït al mateix web del festival. La jornada de dijous serà gratuïta per a tothom.