Quatre pel·lícules mexicanes han guanyat en les cinc darreres edicions dels premis Oscar de l'Acadèmia de Hollywood. El mexicà Guillermo del Toro va recollir diumenge a la nit el preuat guardó per La forma del agua, un film que també va aconseguir el premi a la millor pel·lícula.

«Soc un immigrant, com molts de vostès, i en els últims 25 anys he viscut en un país que és de tots nosaltres: té parts d'aquí, d'Europa... de totes les bandes. I jo crec que el millor que fa l'art, la nostra indústria, és esborrar les línies en la sorra, hem de continuar fent-ho, i més ara quan el món ens diu que les aprofundim», va afirmar Del Toro en acceptar el guardó.

Tan sol minuts després el director mexicà va tornar a pujar a l'escenari per recollir el premi a la millor pel·lícula i va oferir un altre breu discurs que va dedicar als joves cineastes i a aquells directors i pel·lícules que el van influir com a artista.

«Fa uns dies em vaig trobar amb Spielberg i em va dir: 'Si reps el premi, si puges aquí, recorda per favor que ets part d'un llegat, part d'un nombre molt gran de cineastes, i sent-te orgullós», va afirmar Del Toro, que va acabar brindant el seu premi a «tots aquells que somien utilitzar la fantasia per explicar coses del món real».

El director, que es va imposar a Greta Gerwig ( Lady Bird), Jordan Peele ( Déjame salir), Christopher Nolan ( Dunkerque) i Joe Wright ( El instante más oscuro), és el tercer cineasta mexicà a rebre aquest premi de l'Acadèmia de Hollywood després que ho fessin recentment Alejandro González Iñárritu (l'any 2015 i va repetir el 2016) i Alfonso Cuarón.

Ambientada als anys seixanta, La forma del agua narra la història d'una dona muda que s'enamora d'una misteriosa criatura amfíbia captiva en unes instal·lacions secretes del Govern.

El director, de 53 anys, ja havia estat nominat als Oscars el 2007 en les categories de millor guió original i millor pel·lícula en llengua no anglesa pel film El Laberinto del Fauno.

Frances McDormand i Gary Oldman van complir també amb els pronòstics i es van alçar amb els guardons com a millor actriu i millor actor, respectivament, en una gala conduïda per Jimmy Kimmel i que va comptar amb poques sorpreses en el seu palmarès i amb constants reivindicacions en favor de la igualtat i la diversitat.