11 de març de 2018
11.03.2018

Eusebi Ayensa compara a «En los límites del mar» la cultura grega amb la catalana

?El nou llibre de l'estudiós empordanès posa en contrast el folklore de les cultures de Grècia i Xipre amb les d'Espanya i Catalunya ?L'obra analitza el mal record que els almogàvers catalans van deixar en l'àmbit de la cultura popular hel·lènica

11.03.2018 | 07:03
Una demostració folklòrica, a la portada del llibre.

L'escriptor i traductor Eusebi Ayensa Prat, nascut a Figueres l'any 1967, presentarà a Atenes el seu nou llibre, En los límites del mar: estudios comparativos de folclore griego e hispánico. En aquesta obra, l'autor empordanès fa una comparativa entre la cultura popular de Grècia i Xipre amb la del territori espanyol, marcant amb un especial èmfasi el folklore català.

En aquest nou llibre publicat, Ayensa Prat reuneix un total de disset treballs que tenen com a objectiu comú d'estudiar de manera comparativa el folklore grec per una banda, amb el folklore hispànic i el català per l'altra. D'aquesta manera, els punts de contacte que hi ha hagut entre aquestes cultures mediterrànies són analitzats d'una manera totalment diferent del que s'havia fet amb anterioritat, tot gràcies a la llarga experiència que l'autor té en el sector, ja sigui en l'anàlisi a través de les biblioteques i arxius, com en el mateix terreny, ja que ha anat alternant llargs períodes de convivència entre el territori grec i Espanya.

L'autor aborda diversos temes. Un d'ells, per exemple, és el mal record que els almogàvers catalans van deixar dins la cultura popular grega. Analitza també els combats poètics improvisats a les Balears i a les illes de Xipre.

Un altre punt d'interès del llibre es pot trobar en la comparació de les cerimònies del pas del foc que es feien a Grècia i a Castella, o les cançons populars catalanes sobre la caiguda de la ciutat de Constantinoble comparades amb les gregues, sobre la batalla de Lepant i una comparació entre balades gregues i diversos romanços hispànics que, juntament amb la fortuna d'Eleonor d'Aragó, han aconseguit fer un recull d'articles i textos que eren fins ara inèdits en aquest marc d'estudi.


Interès per la cultura popular

Manolis Varvunis, autor del pròleg, assegura que «aquest llibre, a banda d'enriquir la bibliografia de l'autor, enriqueix també tothom que el vulgui llegir», ja que ajuda a endinsar-se en una interessant història que recorre les cultures i tradicions mediterrànies, i que moltes de les seves cançons i llegendes porten al lector a «un interès enorme per al gran públic i, més concretament, a totes aquelles persones interessades en les cultures populars, on descobriran que entre aquestes hi ha semblances que mai haurien imaginat, ja que són dues cultures, unides pel mar, que han entrat en contacte per diversos factors històrics».

La presentació del llibre es farà a la capital de Grècia, atès que el llibre ha estat traduït també al grec. A banda d'Ayensa, també hi haurà Varvunis, l'autor del pròleg, i estaran acompanyats d'Atanasios Macrópulos, professor emèrit de filologia bizantina a la Universitat d'Atenes.

Ingrés a l'Acadèmia d'Atenes

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona