L'exposició més reivindicativa de Domènec Fita en defensa de la llibertat d'expressió arriba quan l'artista ha complert 90 anys. La Fundació Fita de la Casa de Cultura de Girona inaugurarà avui Sinònims, on l'artista mostra un retrat manipulat del dictador Francisco Franco on es pot llegir la paraula «criminal», en una línia que evoca l'art políticament compromès, entrant en un terreny gairebé de guerrilla comunicativa.

Domènec Fita va protagonitzar l'any passat un seguit d'exposicions i activitats que, sota l'epígraf Fita'90 volien commemorar el 90è aniversari de l'artista gironí.

La primera mostra, inaugurada el 27 d'octubre al Museu d'Art de Girona, va coincidir amb l'acte de proclamació de la República catalana al Parlament de Catalunya.

Fita va celebrar aleshores que la seva fos «la primera exposició de la nova República», com recorda un comunicat difós ahir per la Fundació Fita.

El comissari de Sinònims, Kim Bover, ha justificat aquesta exposició: «Els darrers mesos, amb el país totalment intervingut, la repressió ha anat augmentant fins a punts inimaginables, com la retirada d'obra artística en una de les exposicions de més relleu en el territori espanyol, ARCO 2018, a Madrid.

És en aquest punt on Fita i la direcció de l'exposició, indignats pel que està succeint, estableixen una relació directa entre els títols de l'obra que s'exposa, els seus sinònims i el seu significat, amb relació als fets que el poble, el nostre país, pateix».

L'exposició mostra obres recents de Fita i recupera algunes peces més antigues que, segons Bover, tenen «un missatge encara vigent», com una pintura del poble de la Roca de la vall de Camprodon, que data de 1979, l'any que es va aprovar l'Estatut de Sau, on apareix escrita la paraula «sí» i un «visca Catalunya».

Fita defineix Franco com «un dictador que de ben jovenet amb les seves arts i manyes em va fer plorar, en haver de cantar amb el braç enlaire i dret dalt d'una cadira un himne imposat».