La idea que la corrupció ho impregna tot i que la societat ha entrat en una fase de regressió econòmica, si més no per al gruix de la població, va presidir ahir el primer acte del festival de literatura MOT 2018, en el qual l'escriptor valencià Ferran Torrent va concloure que un dels defectes de la democràcia és la majoria absoluta: «Jo proposaria que si a les eleccions surt una majoria absoluta, s'hagués d'anar a una segona volta», va dir.

Unes 150 persones van omplir l'auditori de la Biblioteca Carles Rahola de Girona en l'acte inaugural del MOT 2018, que no va poder comptar amb la participació del comissari del festival, el filòsof Josep Ramoneda, tal com s'havia anunciat.

L'escriptor Jaume Muñoz, autor de llibres com La España corrupta, va moderar un debat que a més de Ferrant Torrent va tenir la participació de Llucia Ramis i Guillem Frontera, dos escriptors fills de Mallorca.

Torrent (Sedaví, l'Horta, 1951) va assegurar que recorda «la corrupció del franquisme» de quan era jove, i va sostenir que el que està passant ara ve de la Transició, que va ser un pacte, mentre a Portugal «això no passa tant perquè hi va haver un trencament».

Torrent va publicar el 2017 Individus com nosaltres, llibre ambientat a la «València urbana», i que s'alimenta de converses amb empresaris com Paco Roig, perquè aquests expliquen en els sopars les coses que no expliquen en públic. Al llibre «és molt normal la corrupció de cada dia».

Guillem Frontera va explicar que en la seva Mallorca va ser testimoni, de nen, de la mecanització del camp: «Allà hi va haver un canvi», va dir, i va afegir que aquest canvi es va potenciar amb l'arribada del turisme de masses, «l'activitat, després de la guerra, que canvia més coses en menys temps».

Per Frontera, autor d'obres com Sicília sense morts o Els plaers i les virtuts, «la corrupció es converteix en un modus vivendi, en un ofici». Frontera escriu novel·les per a una societat que «ha arribat a un grau de baixesa moral execrable i no s'hi veu sortida», tot i que «sempre s'acaba trobant una sortida, com les vagues de l'ensenyament» que van aturar a Mallorca el projecte antipopular del Partit Popular.

Llucia Ramis, recent Premi Anagrama de novel·la en català per Les possessions, afirma que a la seva Mallorca natal «la corrupció era sistèmica» i les coses «es feien d'aquella manera i no es preguntava».

Ramis va reflexionar que la lluita pels propis ideals et pot portar a «perdre el cap» davant la impotència d'«aturar els peus al monstre del sistema».

«La corrupció és arreu i pot canviar les relacions familiars i tota una illa sencera», va dir.

MOT del 15 al 24 de març

Del 15 al 24 de març tindrà lloc a Girona i Olot el festival literari MOT, organitzat pels respectius ajuntaments. Entre els actes programats hi haurà avui (18h) la conversa Escriptura i exploració, amb Pep Coll, Miquel de Palol i Eva Vàzquez. També avui divendres, Andreï Makine i Xavier Pla conversaran sota l'epígraf Llum en la foscor, i demà dissabte Erri De Luca conversarà amb David Fernàndez sobre escriptura de resistència. Dissabte també hi haurà el Ver-Mot Narrar la delinqüència ordinària, amb Pep Coll, Teresa Solana, Santiago Tarín i Anna Punsí, i la conversa Novel·lar el conflicte basc, amb Edurne Portela, Josep Ramoneda i Kepa Aulestia.

El 22 de març, Mar Bosch obrirà el MOT a Olot amb el col·loqui Literatura i malestar, en companyia de Valèria Gaillard, Vicenç Pagès i Xevi Sala.