L'activista Míriam Hatibi ha publicat el llibre Mira'm als ulls (Rosa dels Vents), un treball en què reflexiona sobre la integració, l'assimilació i la convivència a partir de la seva pròpia experiència. Amb l'obra, Hatibi explora en el descobriment «de ser diferent» i en la construcció d'una identitat plural. El treball fa una aposta per una societat «oberta» i «respectuosa» al mateix moment que desmunta «tòpics» i «estereotips» de la comunitat musulmana. L'activista lamenta que el racisme cap a la migració estigui determinat en molts casos per la classe social i assegura que sovint s'associa els musulmans a persones «no civilitzades». «Messi no és percebut com un immigrant. En canvi una persona que porta 30 anys treballant a Catalunya sí que se'l percep. Si ets pobre se't qüestiona perquè la classe social és un factor important per al racisme», ha subratllat Hatibi en una entrevista.

Amb Mira'm als ulls Hatibi busca fer reflexionar d'aquelles coses que «passaven per alt» per «avançar» i no «estancar-nos» com a societat. A partir de situacions de la seva vida personal que li han «servit», la també portaveu de la Fundació Ibn Battuta, situa el fet que «et vegin diferent de la resta» i que se't situï «com una persona inferior» com les «pitjors» discriminacions en què s'ha trobat al llarg de la seva vida.

La feina i la televisió

Segons ha explicat Hatibi, l'entorn laboral i la ficció televisiva són els entorns en què les persones migrades es poden sentir «més menystingudes». «El difícil accés a l'entorn laboral és el que arriba a afectar més però també quan a la ficció o no hi ha representació de la diversitat o bé està estereotipada. No pot ser que quan aparegui un sud-americà a la televisió sempre sigui un delinqüent, un musulmà el terrorista i un blanc l'heroi», ha criticat. Amb tot, Hatibi ha plantejat el llibre com una crida al respecte. «No cal estar d'acord per respectar-nos. La llibertat de cadascú acaba on afecta l'altre, així que fins allà on la meva llibertat no molesti ningú, que no es posin amb les meves decisions», ha reivindicat. En aquest sentit, l'activista ha celebrat que actualment hi hagi canals alternatius que ofereixen noves veus que ajuden «a pensar» fora del prejudici.

Per altra banda, Hatibi ha explicat que l'onada d'atemptats terroristes a Europa dels últims anys «no els ha ajudat» perquè els ha obligat a estar a primera línia donant explicacions «que no haurien de donar».