Carles Bastons i la seva filla Montserrat Bastons firmen un llibre que ret homenatge a les dones de les comarques gironines que, segons han explicat els autors, «han contribuït a forjar una nació amb identitat pròpia i l'han projectada a tot el país i arreu del món».

L'Editorial Base té en distribució el llibre Dones de les terres gironines que han fet història, que aplega un total de 87 semblances biogràfiques i 18 perfils biogràfics, amb un pròleg d'Irene Rigau i Laura Borràs.

Obre el llibre la biografia de la mestra i regidora de l'Ajuntament de Girona fundadora del Partit Obrer d'Unificació Marxista (POUM) que, durant la guerra civil espanyola va veure caure mort el seu company, Dídac Tarradell, amb el qual estava compromesa des dels 14 anys. Va ser la primera dona regidora de cultura i propaganda l'Ajuntament de Girona el d'octubre del 1936 fins al febrer del 1937.

El volum acaba amb Rosa Ymbert, bibliotecària que ha estat regidora de Cultura, Educació i Acció Cívica, membre d'Òmnium Cultural i de Joventuts Musicals, i que per a molts ha sigut l'ànima de moltes iniciatives cíviques a la capital empordanesa.

Aquest és el to d'un llibre d'homenatge a veus femenines destacades. Altres dones de les terres gironines que els autors del llibre consideren que han fet història són Caterina Albert Paradís, M. Àngels Anglada, Aurora Bertrana, Dolors Condom, Anna M. Dalí, Mercè Devesa, Elena Diakonova «Gala», Maria Gay, Rosa Leveroni, Maria Oliveras, Càndida Pérez, Maria Perxés, Mercè Rodoreda, Remedios Varo, Celestina Vigneaux i Emília Xargay.

«Elles, amb les seves vides i aportacions, han fet història i ara el nostre deure és fer perviure el seu llegat», afirmen els autors.

Carles i Montserrat Bastons ja havien publicat conjuntament Gent que ha fet història. 115 personatges de les terres gironines, també a l'Editorial Base. Aquell volum ja incloïa una vintena de biografies femenines, que ara queden ampliades amb voluntat de completar el treball.

Els autors, que per la diada de Sant Jordi firmaran exemplars a les parades de la Llibreria 22 i de la Llibreria Geli, faran la presentació a Girona el proper 3 de maig en un acte al qual han confirmat la seva participació Marta Madrenas i Albert Piñeira. La presentació a Barcelona es farà el 17 d'abril.

Nascut a Figueres el 1945, Carles Bastons és un doctor en Filologia Catalana per la Universitat de Barcelona que ha estudiat el diàleg intercultural entre intel·lectuals catalans i castellans. La seva filla Montserrat (Sant Feliu de Pallerols, 1986) imparteix docència al col·legi barceloní Aula Escola Europea i ha publicat tres llibres de poesia.