El festival Sismògraf d'Olot, que es farà del 19 al 22 d'abril, comença a escalfar motors amb dos tallers per a adults i nens que participaran en dos espectacles del certamen.

Aprofitant aquests dies de Setmana, el Colectivo Lamajara està assajant Labranza Kids. Es tracta d'un espectacle que s'inspira de nou en la identitat rural, els treballs al camp i els seus moviments, tal com ja va fer amb el muntatge que van mostrar l'edició passada.

Aquest cop, però, els ballarins són nens d'entre 8 i 13 anys de la comarca. El segon taller que es fa aquests dies és el que imparteixen les companyies Las Lo Las, El Paller i Art Estudi amb adults l'espectacle de dansa aèria Fosques.

És un muntatge de dansa aèria sobre «dones injustament ocultades per la història» i es representarà a les Fonts de Sant Roc, amb música en directe i projeccions audiovisuals.

El taller del Colectivo Lamajara té un total de 17 nens inscrits d'entre 8 i 13 anys. Tots ells assagen aquests dies el Labranza kids, un muntatge que es basa en el treball de camp i en la repetició de gestos com cavar o sembrar, que acaben convertint-se en una coreografia.

Un dels seus impulsors, Daniel Rosado, va explicar ahir que els joves ballarins aporten «vitalitat» a una temàtica que ja van treballar l'any passat i que van mostrar amb l'espectacle Dispositivo Labranza. En aquella ocasió ja van comptar amb la participació de ciutadans. Aquest cop, però, el «pes» de l'espectacle recau completament sobre els nens perquè no hi ha cap membre de la companyia que balli amb ells a l'escenari.

En Nin, d'onze anys, és un dels participants al taller on es combina dansa, lleure i entorn. Explica que li encanta ballar i que està encantat amb aquesta proposta perquè li ha permès conèixer altres nens.

«Hem d'exagerar una mica els moviments del treball al camp; hem de fer dansa a partir d'aquestes feines», afegeix. Ahir al matí van fer un assaig a la plaça de davant la Sala de la Carbonera. L'espectacle s'estrenarà el 21 d'abril al passeig de la Muralla.

L'altre taller del Sismògraf és el que ofereixen les companyies Las Lo Las, El Paller i Art Estudi. Al capdavant hi ha les creadores i ballarines Montse Canals i Emma Teixidor. El muntatge s'anomena Fosques i és dansa aèria i improvisació. S'estrenarà el 21 d'abril a les Fonts de Sant Roc i, a banda dels membres de les companyies, també hi actuaran alguns dels participants del taller. Els arbres d'aquest emplaçament formaran també part de l'espectacle amb l'ajut de projeccions i la música serà en directe.

Tots dos tallers van tenir una bona acollida de públic i en pocs dies van esgotar-se les places. El Sismògraf, que es farà del 19 al 22 d'abril, inclou una programació amb 27 propostes.