06 de abril de 2018
06.04.2018

El Museu de l'Empordà fa una exposició amb material inèdit sobre Dalí i la família

Mariona Seguranyes sosté que tenir un pare d'alt potencial intel·lectual va «ajudar moltíssim» el geni empordanès en la seva carrera artística · Marta Felip diu que la mostra serà el preludi de la futura casa natal museïtzada de l'artista

09.04.2018 | 07:05
Eduard Bech, Marta Felip i Mariona Seguranyes.

El Museu de l'Empordà inaugurarà per les Fires i Festes de Santa Creu una exposició amb material inèdit sobre Salvador Dalí i la seva família. La mostra, sota el nom Els Dalí de Figueres. La família, l'Empordà i l'Art, és fruit de l'exhaustiva investigació que durant quatre anys ha realitzat la historiadora Mariona Seguranyes i que ha permès localitzar documents fins ara desconeguts.

En total, s'exposaran 135 peces, entres les quals hi ha 13 olis, 27 dibuixos i 62 documents originals com ara manuscrits, cartes i fotografies. L'objectiu és aprofundir en la relació familiar del geni empordanès i trencar amb alguns «tòpics» vinculats, sobretot, a la seva germana Anna Maria o el seu pare, Salvador Dalí Cusí.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, va assegurar ahir que serà l'exposició «de l'any» a la ciutat i que ha de ser l'embrió de la futura museïtzació de la casa natal del geni empordanès. La mostra es podrà visitar de manera gratuïta al museu des del 28 d'abril fins al 4 de novembre.

La historiadora Mariona Seguranyes va rebre l'encàrrec de l'Ajuntament de Figueres de redactar el projecte museològic per a la casa natal de Salvador Dalí. Durant quatre anys, aquesta experta en història de l'art ha investigat a fons la figura del geni i ha explorat els arxius de la família Dalí.

Fruit d'aquest intens treball és aquesta exposició que mostrarà nombrosos documents inèdits, i que busca indagar en la història familiar d'una de les nissagues més importants de la ciutat. I no se centrarà només en el geni empordanès sinó, molt especialment, en el seu pare, Salvador Dalí Cusí, que va influir enormement en el pintor, i la seva germana.

De fet, un dels aspectes que ha investigat Seguranyes és la relació d'infantesa que van tenir els dos germans i també el trencament i la reconciliació amb el seu progenitor. «La figura del pare el va marcar en moltes facetes, des de la formació a l'educació però també li va ser de gran ajuda», detalla.

En aquest sentit, diu que es demostra que el fet que Dalí nasqués en el si d'aquesta família i amb un pare amb «aquest potencial intel·lectual, el va ajudar moltíssim».

«En aquesta exposició cobren molta importància els documents escrits», assegura Seguranyes, comissària de la mostra. Seguranyes, que no vol desvetllar gaires detalls abans de la inauguració, diu que l'exposició trencarà alguns «tòpics» i algunes «hipòtesis» però també en corroborarà d'altres sobre com va ser realment la relació familiar.

La casa natal del geni

L'alcaldessa, Marta Felip, va dir que l'exposició atraurà molts visitants al museu i serà el «preludi» de «l'essència» de la futura casa natal del geni museïtzada. En aquest sentit, va detallar que el projecte museològic elaborat per Seguranyes està enllestit i que properament la Generalitat acabarà el museogràfic, que haurà de definir com es mostrarà el contingut de l'equipament. «Som aquí», va dir.

L'exposició, que ocuparà dues plantes del museu, es podrà visitar de manera gratuïta i s'organitzaran activitats paral·leles com taules rodones i conferències. Publicaran un llibre sobre la tasca d'investigació de Seguranyes.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona