L'any 1981 va arribar a la gran pantalla la primera entrega de l'intrèpid arqueòleg Indiana Jones, interpretat per un dels actors de moda, Harrison Ford, i un dels directors més emblemàtics de Hollywood, Steven Spielberg.

Gràcies al gran rebombori que va tenir dins la cultura popular, són molts els adeptes que va guanyar el món de l'arqueologia. Per aquest motiu, ha arribat per primera vegada a la demarcació de Girona una exposició dedicada íntegrament a Indiana Jones. A la recerca dels tresors perduts permet als visitants entrar a la ja coneguda Àrea 51, que conté algunes de les rèpliques dels tresors que l'arqueòleg considera que «hauríen d'estar en un museu».

L'exposició, que es pot visitar fins el dia 24 de juny al Museu d'Arqueologia de Catalunya-Ullastret, compta amb les rèpliques d'objectes com el Sant Greal, del qual es parla a la Bíblia, la Creu de Coronado, feta d'or massís i amb tres pedres precioses a cada costat. També s'hi pot trobar La pedra de Sankara, l'urna Nurhachi, el Capçal de Ra, l'Ídol de Fertilitat o la Calavera de Cristall. L'objectiu de l'exhibició A la recerca dels tresors perduts és que els seus visitants intentin descobrir què hi ha de realitat i què hi ha de ficció a la saga de pel·lícules d'Indiana Jones que, fins ara, compta amb quatres entregues (l'última és de l'any 2008). A banda de poder gaudir dels objectes, des del Museu Arqueològic de Catalunya ofereixen un programa variat d'activitats que van des de les visites guiades a l'exposició, conferències sobre les pel·lícules d'Indiana Jones, la realitat i la ficció, o la projecció de pel·lícules d'Indiana Jones fetes per alguns dels seus seguidors.

A més, també hi haurà tallers i activitats de caràcter familiar, amb projeccions a la fresca de les pel·lícules del personatge.

Les pel·lícules de la saga

A la recerca de l'Arca Perduda s'ambienta a l'any 1936. Jones és un professor d'arqueologia disposat a tot per aconseguir trobar tresors. El govern nord-americà li encarrega la recerca de l'Arca de l'Aliança. Qui l'aconsegueixi, tindrà el poder absolut. Per això, els nazis també la busquen.

Indiana Jones i el Temple Maleït té lloc Xangai a l'any 1935. Després de posar-se en un embolic en un club nocturn, l'arqueòleg escapa amb una bonica artista i el seu jove acompanyant. Després d'un accident de vol, van a parar a l'India, on ajuden a un poblat a recuperar uns nens que han estat segrestats. A Indiana Jones i l'Última Croada, l'intrèpid Indiana Jones es torna a enfrontar als agents nazis, que en aquesta ocasió han segrestat el seu pare. Finalment, a Indiana Jones i el Regne de la Calavera de Cristall, l'arqueòleg ve d'enfrontar-se a espies russos, cosa que enfada el govern americà, que vol desfer-se d'ell.