La façana posterior del Museu dels Sants d'Olot s'ha convertit en l'espai de treball de l'artista B-Toy. Es tracta d'un mural d'uns trenta metres quadrats on la creadora barcelonina vol homenatjar la feina artesanal de les treballadores dels tallers de sants a la ciutat.

Concretament, s'ha inspirat amb una dona que està a les portes de la jubilació i que actualment encara hi treballa. Apareix representada de perfil mentre elabora una peça. Aquesta obra urbana forma part de Womart, un projecte impulsat per Transversal Xarxa D'activitats Culturals per reivindicar el talent de les dones creadores. Olot és una de les deu ciutats catalanes on es porta a terme.

B-Toy destaca per ser una de les artistes femenines d´art urbà amb més projecció del país i la seva obra es pot veure en parets d´arreu del món, com ara Brussel·les, Los Àngeles, Barcelona o Mèxic. Ha col·laborat també amb el reconegut artista d´art urbà Banksy. Aquest dissabte B-Toy presentarà oficialment l'obra un cop ja acabada.

L'artista, que va començar a treballar en el mural divendres passat (la paret està al carrer Marià Vayreda), ha avançat aquest dilluns alguns detalls de la seva proposta artística. "Serà amb colors llampants, molt pop", seguint el seu segell personal.

Aquest dilluns B-Toy ha conegut la Lourdes, la treballadora a qui representa al mural. La dona porta anys fent aquesta feina i està a les portes de la jubilació. Apareix de perfil, mentre elabora una peça, i a tocar d'una màquina. El mural, també comptarà amb elements florals perquè Olot està "molt en contacte" amb aquest entorn natural.

L'artista també ha explicat que el que vol plasmar són aquests dos mons que estan en risc, com és el la feina artesanal de les treballadores de tallers de sants i la naturalesa. És la seva manera, ha afegit, de retre'ls el seu particular homenatge.

Aquesta obra s'emmarca en el Womart, un projecte d´art urbà impulsat pel consorci Transversal Xarxa d´Activitats Culturals que té per objectiu donar visibilitat i reconèixer el talent artístic de les dones creadores i fomentar la seva presència en el camp de l´art urbà en resposta a la manca de paritat real als circuits de les arts visuals.

Tot i que més d'un 70% de les estudiants a les Facultats de Belles Arts espanyoles són dones, la seva presència posterior als circuits de l'art és molt limitada.

Reus, Figueres, Tortosa, Manresa, Granollers, Mataró, Girona, Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú són les altres nou ciutats on també passarà el projecte Womart. Hi intervindran artistes com Hyuro, Paula Bonet, Elbi Elem, OVNI, Monica Rikic, Aïda Gómez, PEDRA, Minuskula i Lula Goce. El projecte està comissariat per l´associació Rebobinart.

Des d'Olot Cultura fa mesos que es treballa en aquest projecte a través de Transversal. El regidor de Cultura, Pep Berga, ha explicat que la difusió dels treballs d'artistes femenines és un tema molt important a treballar. En aquest sentit, ha posat l'exemple del Museu de la Garrotxa on només hi ha representada una sola dona creadora, una deixeble de Berga i Boix. També ha subratllat la importància de l'art urbà a la ciutat tot defensant que cal que "tingui els seus espais".