Un total de 1.325 alumnes dels cursos de català han fet pràctiques lingüístiques en comerços de proximitat de tot Catalunya, majoritàriament de cursos de català bàsic, durant l´any 2017. També s´ha posat en pràctica en els nivells elemental i intermedi, en què ja treballen aspectes escrits, però encara cal reforçar la pràctica oral.

Les pràctiques lingüístiques en espais reals, que impulsa el Consorci per a la Normalització Lingüística, permeten que els alumnes sentin reforçada la seva autoconfiança, gràcies a l´encoratjament que perceben per part del personal de l´establiment col·laborador. L´autoconfiança és la clau que els ajuda a modificar actituds lingüístiques preestablertes, com la vergonya que experimenten a l´hora d´iniciar converses en català amb interlocutors que ja en tenen fluïdesa i domini.

​Una iniciativa pionera

Les pràctiques lingüístiques són situacions comunicatives fora de l´aula, que ajuden a desenvolupar les competències orals en català i a guanyar confiança en el seu ús. Amb aquesta finalitat, el marc dels comerços garanteix un context de proximitat, on les interaccions comercials afavoreixen el reforç del vocabulari i l´ús repetit de determinades estructures lingüístiques.

​Acords amb més de 3.000 establiments

Durant l´any 2017, el Consorci per a la Normalització Lingüística ha establert acords amb 3.628 establiments de tot Catalunya que col·laboren en el programa Voluntariat per la llengua i hi ha organitzat milers de pràctiques lingüístiques.

Des que es va posar en marxa el VxL l´any 2003, els establiments col·laboradors han funcionat com a espais facilitadors de conversa en català vinculats especialment al programa de parelles lingüístiques, amb el compromís de mantenir l´atenció en llengua catalana amb els clients que s´expressin en català, encara que sigui amb dificultats. Des de llavors, diversos establiments han volgut formar part d'aquesta iniciativa.