Una caminada reivindicativa que recorrerà diferents obres d'art emboscades a les Gavarres, entre elles les de Pep Aymerich i Eduard Baulida que han estat destruïdes per efecte d'una bretolada, forma part del centenar d'activitats de la 6a edició del Dia Internacional de l'Art a Girona, que se celebrarà a les comarques gironines el proper cap de setmana, 14 i 15 d'abril.

Pep Aymerich i Eduard Baulida són dos dels autors de la Trobada Art i Gavarres. Les seves obres instal·lades a la zona de Celrà han resultat seriosament danyades per uns desconeguts. Carme Sais, director del Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, va dir ahir que «espera» que dissabte vinent, dia de la caminada, les obres «hagin estat refetes».

El tret de sortida del Dia Internacional de l'Art es farà divendres, 13 d'abril, amb el pregó inaugural a càrrec del crític d'art, comissari i docent Pere Parramon. L'acte es farà a les 18.30 h davant de la seu del Bòlit, a la plaça del Pou Rodó de Girona.

Amb motiu de la manifestació convocada diumenge, 15 d'abril, a Barcelona, algunes de les entitats participants han decidit modificar la data de la seva programació.

Un total de 64 agents artístics, 33 de públics i 31 de privats, han participat en la programació del Dia Internacional de l'Art a Girona 2018, que proposa 67 activitats artístiques i 33 exposicions repartides en 20 municipis diferents.

Aquesta programació inclou itineraris d'art, projeccions, exposicions tallers, concerts, conferències, propostes gastronòmiques i performances, totes elles gratuïtes i aptes per a totes els públics.

La ciutat de Girona concentra el gruix de les propostes, amb 22 activitats i 13 exposicions.

El regidor de Cultura, Carles Ribas, va destacar ahir en roda de premsa que l'Ajuntament de Girona aposta per la «necessitat de visualitzar l'art arreu del territori i que passi a formar part del nostre dia a dia i ens serveixi de reflexió».

Dues de les propostes són la instal·lació del col·lectiu La Pedra a la plaça del Pou Rodó i la presentació del mural Una, de Paula Bonent, a Figueres, que formen part del projecte Womart, talent femení en les arts visuals, de la Xarxa Transversal d'Activitats Culturals.

D'altra banda, s'ha anunciat la primera edició de Fem un cafè amb..., un espai de debat obert entre artistes i assistents, organitzat per la Plataforma d'Artistes de Catalunya (PACC), que es farà cada primer divendres de mes al Bòlit_Pou Rodó a partir del maig.

Fora de la ciutat de Girona, cal ressaltar la quinzena d'activitats programades per l'Excèntrica Aula Taller d'Art de Sant Hilari Sacalm, que s'estrena en aquesta edició, o la caminada creativa Riu sonor. Caminada creativa a l'alba amb els artistes Josep Manuel Berenguer, Clara Garí, Job Ramos i Mar Serinyà, que convida a contemplar el despertar del dia a les 5.30 hores de la matinada del dia 14, i inclou una visita a la Platera de l'Estartit, i el seu projecte de desurbanització.

La directora de l'espai contemporani del Museu de la Mediterrània, Mar Serinyà, va destacar l'oportunitat que es brinda als artistes per fer-se visibles i «aconseguir unes condicions de treball més dignes».

El Dia Internacional de l'Art a Girona és una iniciativa del Bòlit amb el suport de l'Ajuntament de Girona, la Diputació i Cultura de la Generalitat. La Unesco va establir el 2011 la commemoració de la diada en record del naixement del florentí Leonardo da Vinci, el 15 d'abril de 1452.