La col·lecció privada de l'artista i col·leccionista català Antoni Casamor (Barcelona, 1907 - Cervià de Ter, 1979) es va vendre ahir a la casa de subhastes Bonhams, a Londres, on L'Anunciació del toledà Francisco de Comontes va ser un dels quadres que més valor va aconseguir en la licitació.

L'artista va acumular a la seva masia de Navata multitud de pintures de les escoles italiana i espanyola, datades entre els segles XII i XX, així com luxós mobiliari i escultures dels seus contemporanis catalans.

Tota aquesta recopilació es va oferir al públic a la capital britànica, en el marc d'una licitació anomenada Els continguts d'una Masia Catalana, coincidint amb la decisió de la Fundació Casamor, que gestiona l'hereu Carlos Casamor, de vendre la finca i abandonar la vila empordanesa per traslladar-se a un altre indret de Catalunya.La pintura atribuïda a Comontes, deixeble de l'estudi de Juan de Borgoña al segle XVI, constitueix una de les obres que més valor ha assolit al costat d'un Arcàngel Miquel de l'escola espanyola del segle XVI, tots dos venuts per la mateixa xifra de 54.483 euros.Una de les peces de més expectació de la col·lecció, La Verge amb el Nen i els Sants Patrons de Mòdena: Sant Joan Baptista, Pere el Màrtir, Jordi i Geminià, del taller de Il Guercino, s'ha venut per 28.617 euros. Una altra de les obres més cotitzades ha estat Fugir de l'amor, del flamenc Otto van Veen -un dels mestres de Rubens-, venuda per 28.675 euros. També es van comercialitzar pintures de seguidors de Caravaggio, d'Orazio Gentileschi, de Murillo o de Zurbarán. Casamor, màxim exponent del Noucentisme català, reacció contrària al modernisme del segle XX, va dedicar la seva producció artística a l'estudi de la figura femenina, tant en les seves escultures com en les pintures i dibuixos que va realitzar. Exemples d'això són la figura d'una dona en bronze amb cabells llargs inclinada sobre un plint, que s'ha venut per 7.168 euros), i l'oli Dona mans juntes i flors, que va arribar a la xifra de 3.500 lliures (4.006 euros). Es van vendre dues maquetes originals en bronze per 3.125 lliures (3.577 euros) de les escultures de Sant Josep i Sant Jaume a la façana principal de la Catedral.